Gemeente Houthulst dient klacht in na zware vervuiling met stookolie in gracht

Jeroen Vandromme: "Het blijkt om stookolie of mazout te gaan en de vervuiling is groot.” © TP/JH
Redactie KW

De gemeente Houthulst heeft een klacht ingediend tegen onbekenden nadat er een zware mazout- of stookolievervuiling werd vastgesteld in een beek. Er werden al tal van maatregel genomen: de brandweer damde het water al in en de gracht werd al afgegraven om de vervuiling tegen te gaan. “We doen er alles aan om de vervuiler te vinden en de kosten te verhalen”, zegt burgemeester Jeroen Vandromme (CD&V).

De vervuiling in de gracht op de hoek van de Terrestdreef met de 7de Geniestraat werd vorige week vrijdag ontdekt. In de buurt werd een indringende mazoutgeur waargenomen en de handhaver voor ruimtelijke ordening en milieu van de gemeente ontdekte de vervuiling.

Buurtonderzoek

“Toen de brandweer ter plaatse ging voor een controle bleek een film op het water te drijven”, zegt burgemeester Jeroen Vandromme (CD&V). “Het blijkt om stookolie of mazout te gaan en de vervuiling is groot. Onze handhaver is al dagen bezig met een onderzoek om de oorzaak van de vervuiling vast te stellen.”

“Duidelijk is dat het ergens van onder straat komt en zo in het water lekt. Maar de bron werd nog niet gevonden. Er werd intussen ook een buurtonderzoek gehouden. Zeker is dat die zware vervuiling er niet zomaar is gekomen. Eerder waren er ook geen ongevallen in de buurt. We dienden dan ook klacht in tegen onbekenden en zullen de kosten verhalen op de vervuiler. Want die lopen intussen op.”

Gracht afgegraven

De gemeente nam dan ook onmiddellijk maatregelen. “De brandweer heeft het water afgedamd en legde absorberend materiaal in de gracht zodat de vervuiling niet verder gezet zou worden. Ook een ruimdienst kwam al ter plaatse.”

“Er werden zelfs al ingrijpendere maatregelen genomen. De gracht werd een stuk afgegraven omdat er ook sprake was van vervuiling in de vegetatie. De gemeente zelf volgt de toestand nu verder op via de handhaver voor ruimtelijke ordening en milieu.”

De Terrestdreef is een landelijke straat waar zo goed als geen industrie gevestigd is. Het lijkt dus om een lozing te gaan, al dan niet moedwillig. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier