Eetcafé ’t Folk in Dranouter oogst honing van eigen bijen

Marleen Six, Christel Roussel en Myriam Herman van Eetcafé ’t Folk.© GF
Marleen Six, Christel Roussel en Myriam Herman van Eetcafé ’t Folk.© GF
Redactie KW

Eetcafé ’t Folk uit Dranouter heeft er 100.000 extra werknemers bij: sinds kort staan er twee bijenkasten achter het restaurant. Gemiddeld verdwijnen er jaarlijks meer dan 20% van de bijenkolonies, en daar wil het restaurant dus iets aan doen. “Onze honing zal je kunnen kopen in het restaurant en zal kokkin Myriam gebruiken in onze gerechtjes. Meer korte keten kan bijna niet”, klinkt het.

“Samen met Imkerij Honeybeez uit Wevelgem lieten we twee bijenkasten plaatsen op onze festivalweide De Voute, aan de achterkant van Eetcafé ’t Folk”, vertelt Marleen Six, barvrouw in Eetcafé ’t Folk. “De twee bijenkasten zijn samen goed voor zo’n 100.000 bijen. Ze staan in een groene omgeving, met voldoende bloemen waar bijen, vlinders en andere insecten van houden.”

Bijenkolonies verdwijnen

“Tijdens het ‘seizoen’, namelijk van april tot eind september, worden de kasten regelmatig gecontroleerd. Buiten het seizoen worden de bijen maximaal met rust gelaten. Voor bezoekers is er helemaal geen gevaar: bijen zijn zachtaardige dieren. Ze kunnen niet steken. En in tegenstelling tot wespen worden bijen niet aangetrokken tot voedsel of drank. Jammer genoeg verdwijnen er steeds meer bijen in ons land…”

 © No Pics Photography
© No Pics Photography

“Zowat 70% van alles wat in ons bord belandt, hangt rechtstreeks of onrechtstreeks af van de bestuiving, dat grotendeels door bijen gebeurt. Denk maar aan fruit, groenten, oliën of voederplanten voor vee. Honeybeez liet ons weten dat er jaarlijks meer dan 20% van de bijenkolonies verdwijnen in België. Dat heeft economische gevolgen en heeft ook een negatieve impact op het milieu.

Korte keten

“Met Eetcafé ’t Folk gaan we bewust voor duurzame keuzes”, aldus Marleen. “Het doorspoelen van toiletten gebeurt met water uit onze regenwaterput, ons afval wordt maximaal gescheiden ingezameld, we schenken aandacht aan veggie en vegan maaltijden en streekproducten. Dit lijken eenvoudige inspanningen, maar ook die maken het verschil. Het plaatsen van de bijenkasten sluit hier naadloos bij aan, want dankzij de bijenkasten bevorderen we de biodiversiteit.”

Van onze bijenkasten maken de imkers zo’n 15 kilogram honing, puur, onverhit en onbewerkt. De eerste oogst is intussen gebeurd. Het is de bedoeling om de potjes honing zo snel mogelijk te koop aan te bieden in het restaurant, zodra de coronamaatregelen het toelaten. Ook zullen hulpkokkin Christel en kokkin Myriam de honing te gebruiken in onze gerechtjes. Zo dragen we bij tot een lokale, groene economie. Meer korte keten kan bijna niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier