“Dit doet pijn”: Mooimaker Kurt (46) ziet honderden vissen sterven na “merkwaardige” vervuiling op kanaal

Kurt Lowie ontdekte schuimvorming op een beruchte lozingsplek in het kanaal Ieper-IJzer. © TP
Redactie KW

Kurt Lowie (46), al zes jaar Mooimaker in Boezinge, ontdekte schuimvorming op een beruchte lozingsplek in het kanaal Ieper-IJzer. Volgens de Ieperse milieudienst gaat het dit keer om “merkwaardige” vervuiling, die leidt tot de dood van honderden vissen. In totaal werd dinsdag zo’n 1.000 kilogram dode vis uit het water gehaald.

“Ik heb een groot natuurhart, het doet pijn om dit te zien.” Vanop het jaagpad aanschouwt Kurt Lowie (46) dinsdagavond honderden dode vissen, die bovendrijven op het kanaal Ieper-IJzer ter hoogte van zijn dorp Boezinge. “Ik ben hier al zes jaar Mooimaker en wandel geregeld langs het kanaal om zwerfvuil te ruimen. Op 1 mei bemerkte ik rond de middag schuimvorming op het water ter hoogte van het sluis, waar de Zwaanhofbeek in het kanaal stroomt.”

Sondes

Kurt bracht Iepers milieuschepen Valentijn Despeghel (Vooruit) op de hoogte. “De vervuiling gebeurde niet toevallig op een feestdag”, vermoedt Despeghel. “In het verleden is dit ook al gebeurd.” Samen met vissers en Natuurpunt trok Despeghel vier jaar geleden aan de alarmbel na een zoveelste lozing van bedrijfsafvalwater uit de Ieperse industriezone. Daarop schakelde de Vlaamse Milieumaatschappij permanente sondes in om vervuiling op te sporen. “Ze hebben hun nut al bewezen, er werd bijvoorbeeld al eens een accidentele lozing tijdig opgespoord”, zegt Iepers milieuambtenaar Erik Marrecau.

Merkwaardige vervuiling

Of deze lozing gebeurde door een bedrijf is niet duidelijk. “Het is verdacht dat lozingen tegen het weekend of op een feestdag gebeuren. Dan kunnen we niet altijd iedereen tijdig bereiken en het rioleringssysteem van de industriezone maakt het complex om de oorzaak te achterhalen”, vervolgt Marrecau. “Dit keer gaat het wel om merkwaardige vervuiling. We hebben metingen uitgevoerd in het water en vastgesteld dat de zuurstof sterk zakte, maar de andere waarden – zoutconcentratie en zuurtegraad – bleven vrij stabiel. Dat hebben we nog niet meegemaakt. De veroorzaker van de recente vervuiling is nog niet gevonden. “We hebben beluchters geactiveerd en intussen is het zuurstofniveau weer gestegen tot boven het alarmpeil.”

Brandweerbootjes

Toch kwamen tegen dinsdag, bijna een week na de vervuiling, tal van vissen bovendrijven. “Snoeken van meer dan een halve meter, brasem en vele kleinere vissen”, wijst Kurt naar de kadavers. Brandweer Westhoek liet bootjes in te water om de vissen op te ruimen. De meeste kadavers dreven rond tussen de twee sluizen van Boezinge. “Het gaat ongeveer om een afstand van anderhalve kilometer”, aldus Kristof Louagie, woordvoerder van Brandweer Westhoek. “De opgeviste vissen worden later opgehaald door een verwerkingsbedrijf voor dierlijk afval.”

“De vorige grote vervuiling ligt toch al enkele jaren achter ons en het visbestand was ietwat hersteld, maar nu is alles weer om zeep”, zucht Kurt. “Hier zijn zeker honderden vissen gestorven. Die vervuilingsproblemen blijven aanslepen. Hoog tijd voor een oplossing.”

Complexe kwestie

“Straatkolken zijn ook aangesloten op de regenwaterriolering van de industriezone. En gaat het dan om één bedrijf of verschillende vervuilers? Het blijft een complexe kwestie”, aldus Marrecau die de meldingsbereidheid looft van buurtbewoners en passanten. “Hoe sneller de melding, hoe sneller we actie kunnen ondernemen en eventuele schade voorkomen.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier