“Cliché over jagers doorbreken”

Redactie KW

De 24-jarige Nick Brion werkt bij CNH in Zedelgem, maar is daarnaast ook jager. Al is hij geen stereotiep exemplaar, want tot twee jaar geleden was hij actief lid van Natuurpunt en van Vogelbescherming Vlaanderen. “Met ouder worden merkte ik dat de verhouding tussen jagers en natuurliefhebbers niet zo zwart-wit mag gezien worden. En toen mijn schoonvader me eens mee nam naar de Ardennen voor de jacht, was ik helemaal verkocht.”

Dit artikel maakt deel uit van ons ‘Dossier Jagen in West-Vlaanderen’.

Nick Brion (24) studeerde Germaanse talen aan de universiteit van Gent en ging aan de slag bij CNH in Zedelgem. Nick is van kindsbeen af een echte natuurliefhebber, werd lid van Natuurpunt en ook van Vogelbescherming Vlaanderen. Niet echt het typische profiel van een jager dus.

Toch is Nick al enkele jaren bestuurslid van Jong Jagers West-Vlaanderen, een organisatie die wil bewijzen dat de jacht ook voor jonge mensen nog altijd aantrekkelijk is. “Wij willen aantonen dat jagen zoveel meer is dan mannen van middelbare leeftijd die met een Range Rover de velden in rijden om zoveel mogelijk diertjes neer te knallen”, zegt Nick Brion. “Ik was inderdaad een echte natuurliefhebber en ben dat nog altijd. Zo kan ik enorm genieten van de vogels en andere dieren in de natuur, maar dat staat volgens mij niet in contrast met de jacht. Begrijp me goed: ik was lange tijd ook absoluut geen fan van de jacht. Maar bij nader inzien gaat het om opgeklopte tegenstellingen.”

Veel respect

“De vader van mijn vriendin is al meer dan twintig jaar actief als jager en ik heb er met hem veel over gesproken”, vervolgt Nick. “Ik merkte al vlug dat hij veel respect had voor de natuur en ook inspanningen leverde voor evenwicht in de natuur. Hij nam me mee naar de Ardennen voor de jacht en dat was voor mij een openbaring. Ik maakte kennis met prachtige, reusachtig grote bossen én ontdekte vooral de amicale sfeer onder de jagers. Ze delen schouderklopjes, kussen en vooral ook jenevertjes uit. Ik merkte er dat jagers enorme dierenliefhebbers zijn. Dat zie je al vlug aan de manier waarop ze met hun jachthonden omgaan. Het was echt een nieuwe wereld die voor me open ging en ik besefte dat me jarenlang een verkeerd beeld van de jacht was voorgeschoteld.”

“In ons bestuur zitten ook enthousiaste jonge vrouwen”

“Je moet weten dat op een gemiddelde jachtdag gemiddeld zo’n 120 à 125 stukken gewild gezien worden en dat er daarvan maar ongeveer 15 gestrekt (geschoten, red.) worden. Bovendien zorgt een goede jager ervoor dat er boven de schouder geschoten wordt, zodat er een plotse dood volgt, zonder lijden dus. Veel mensen zien de jacht als wreed of onmenselijk, maar dat is het helemaal niet, zeker als je dat vergelijkt met de herkomst van het vlees dat in de supermarkt te koop is. Je kunt daar kip, ander gevogelte en zeker varkensvlees kopen aan spotprijzen. Waar is daar het respect voor het dier, dat in onmenselijke omstandigheden wordt gekweekt en vetgemest? Als er in de jacht een ree wordt geschoten, dan heeft die zeker vijf jaar een mooi leven gehad in de vrije natuur en dan weet je dus ook waar het dier vandaan komt. Dat is dus heel wat anders dan het stukje vlees dat in een piepschuim bordje en onder een laagje plastic in de supermarkt terecht komt.”

Jachthond gekocht

Nick heeft zelf zijn theoretisch examen voor jager afgelegd en in afwachting van de nodige praktijk-oefening gaat hij mee naar de jacht als klopper: het wild kloppen en opwekken dus. “Ik heb ook zelf een jachthond gekocht en ben bezig met die te trainen voor de jacht. Het moet duidelijk zijn dat de jacht meer omvat dan de eigenlijke drie maanden van het jachtseizoen. Zo zijn de jagers ook bezig met het tellen van het wild om een idee te hebben over de aard van het wildbestand. Jagers mogen de quota, opgelegd door het Agentschap Natuur en Bos, niet overtreden. Tot slot wil ik nog het idee weerleggen dat de jacht er enkel is voor oudere heren. In ons bestuur van Jong Jagers zitten ook enthousiaste vrouwen en de jacht kan zelfs een boeiende onderneming zijn voor het hele gezin.”