Burgemeesters Oostrozebeke en Wielsbeke bijten van zich af over luchtkwaliteit

De burgemeesters van Oostrozebeke en Wielsbeke zijn niet te spreken over het feit dat hun gemeenten afgeschilderd worden als de meest vervuilende gemeente van Vlaanderen.

De burgemeesters en hun milieu-ambtenaars. © (Foto CLY)

Zij riepen zopas de pers bijeen om lucht te geven aan hun ongenoegen. “De lucht hier in onze gemeenten vertoont gemiddelde waarden waardoor de gemeenten voldoen aan de opgelegde normen. Bovendien gaat het hier om een rangschikking over de aanwezigheid van fijn stof en niet over stof veroorzaakt door de fabrieken uit de omgeving die in het verleden vooral grof stof of mechanisch stof de lucht injoegen.”

Volgens de burgemeester van Wielsbeke Jan Stevens werden de meetingen geanalyseerd en ligt de aanwezigheid van fijn stof niet hoger als in andere Vlaamse gemeenten. Ook de resultaten van de deelname aan curieuzeneuzen waarbij op verschillende plaatsen in de gemeente de luchtkwaliteit gemeten werd tonen aan dat de luchtkwaliteit over het algemeen heel goed tot vrij goed is. Het feit dat beide gemeenten zo hoog geklasseerd staan heeft alles te maken met feit dat beide gemeenten gelegen zijn in een geĂ¯ndustrialiseerd regio met veel westenwind die veel fijn stof aanvoert uit de regio van Rijsel.

Dat de aanwezigheid van fijn stof te wijten zou zijn aan de aanwezigheid van het meetpunt nabij het spaanderplatenbedrijf Unilin dat veel grof stof genereert, werd door de CEO van Unilin Lode Deboe tegengesproken. “Het stof dat wij produceren is grof stof dat je kan zien, afkomstig van het verwerken van hout. Er is absoluut geen correlatie te vinden tussen fijn stof en ons bedrijf”, besloot de CEO van Unilin. “Bovendien doen we de laatste jaren heel veel inspanningen om ook grof stof tot een minimum te beperken. De laatste maanden zijn er absoluut geen klachten meer van de buren.”

(CLY)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.