Asbest mag in Brugge enkel nog afgegeven worden in recyclagepark in Sint-Michiels

In september 2019 werd asbest nochtans ook in Sint-Michiels onvoldoende afgedekt gedumpt.©Davy Coghe Davy Coghe
In september 2019 werd asbest nochtans ook in Sint-Michiels onvoldoende afgedekt gedumpt.©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Wie met zijn asbest richting een Brugs recyclagepark gaat, kan voortaan enkel nog in de vestiging van Sint-Michiels terecht. “Daar zijn we specifiek uitgerust om asbest op een veilige manier te verwerken. Aanvoer van asbest moet veilig zijn voor de burger en de parkwachter”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

De gevaren verbonden aan afbraak en verwijdering van asbest kunnen niet voldoende benadrukt worden. “Bij het streven naar een asbestveilig Vlaanderen willen we nog meer inzetten op een veilige inzameling ervan”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. In september 2019 kwam, na een onderzoek door KW aan het licht, dat asbest op de Brugse containerparken, ook in Sint-Michiels, onvoldoende afgedekt en afschermd werd.

Het recyclagepark in Sint-Michiels is volgens Mercedes Van Volcem het best uitgerust om asbest op een veilige manier in te zamelen. “De container kan er in een aparte zone worden opgesteld. De zone waarin de asbestcontainer staat opgesteld, is niet toegankelijk. Een parkwachter stelt de zone open voor bezoekers als het asbest correct wordt aangeboden. Het afgeven van asbestproducten blijft gratis.”

Verpakking

De wetgeving rond aanvoer van asbest naar recyclageparken werd recent ook verduidelijkt, waardoor het transport naar het park vanaf nu ook verplicht moet gebeuren in doorzichtige en volledig afgesloten folie. Niet verpakt asbest wordt niet meer aanvaard op het recyclagepark.

PBM-kit

Voorts is er een mogelijkheid om een PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen)-kit aan te kopen voor 15 euro. Dit pakket beschikt over de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen om het asbest thuis op een veilige manier te verwijderen. Naast een beschermend pak met kap, een mondmasker, afspoelbare handschoenen en een rol verpakkingstape, bevat het pakket ook een brochure met nuttige tips hoe je producten die gebonden asbest bevatten op een veilige manier thuis kan verwijderen. Deze brochure is gratis af te halen in elk recyclagepark.

Info: www.brugge.be/asbest

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier