Asbest kan thuis opgehaald aan voordelig tarief

© (Foto MM)
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Vanaf 1 maart kan asbesthoudend materiaal in Bredene aan huis worden opgehaald. “Asbest is een schadelijk natuurlijk mineraal, dat vroeger veel in de woningbouw werd gebruikt. Sinds 2001 zijn asbesthoudende materialen verboden. Het inademen van vrijgekomen asbestvezels is gevaarlijk en vormt een risico voor de gezondheid”, werpt milieuschepen Kelly Spillier op.

Op het recyclagepark kun je al langer hecht gebonden asbest verpakt binnenbrengen. “Maar binnenkort is het dankzij de steun van OVAM ook mogelijk asbestafval te laten ophalen aan huis, tegen een sterk gereduceerd tarief”, geeft schepen Spillier aan. Het project kadert in het actieplan van de OVAM om tegen 2040 Vlaanderen asbestveilig te maken. “Inwoners kunnen beroep doen op deze dienstverlening vanaf 1 maart. Ook tweedeverblijvers, jeugdverenigingen en kmo’s komen voor het ophalen aan huis in aanmerking.” Landbouwers en scholen kunnen van dit aanbod geen gebruik maken. De Vlaamse regering heeft voor deze doelgroepen een specifiek asbestprotocol.

Hoe ophalen?

Het asbesthoudend materiaal zal worden opgehaald in plaat-of kuubzakken. De kuubzak bestaat uit een vast formaat van 90x90x110 cm. De plaatzakken zijn in 2 formaten te verkrijgen: 310x110x30 cm en 220x110x30 cm. Alle asbestzakken kunnen aangekocht via www.ivoo.be/nl/asbest tegen 30 euro per stuk. In de aankoopprijs is de ophaalkost inbegrepen. Er geldt een maximum van 5 aangekochte zakken per gezin. Enkel de officiële zakken worden via IVOO opgehaald. Andere zakken worden niet aanvaard of meegenomen door de ophaler.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier