Actievoerders willen bomen redden rond 55 nieuwe appartementen in Vichte: “Moéten blijven”

Als stil protest hadden Jan Vanleeuwen (links), Pol Ostyn (groenvrijwilliger van het Beukenhof, niet op de foto) en Ghislain De Poortere (rechts) een doek met daarop 'Erfgoed' rond de eik gehangen. © XC
Redactie KW

Een aantal bewoners uit Vichte willen de natuur aanpalend aan het Geboortebos redden van de sloopkogel. Tussen de voormalige textielfabriek Matthijs aan een afsplitsing van de Beukenhofstraat en de spoorweg in Vichte komen binnenkort 55 appartementen te staan. De buurtbewoners vragen Eribo om de bomen en nabijgelegen natuur te sparen.

Het bedrijf Eribo wil op de site tussen het station en het Geboortebos, op de oude textielsite Matthijs, een appartementencomplex zetten met 55 appartementen. Dat staat te lezen op hun website. De plannen van het bedrijf baart enkele buurtbewoners zorgen. “De appartementen zullen grenzen aan het geboortebos. Dat zal er voor zorgen dat je in het geboortebos tegen betonnen muren zal moeten aankijken. Maar dat is niet ons enige bezorgdheid. In de huidige plannen zouden drie bomen moeten verdwijnen van een klein naburig boerderijtje en dat zou enorm spijtig zijn”, vertelt Jan Vanleeuwen een buurtbewoner uit de Beukenhofstraat.

De draad werd doorgeknipt en ons laken met een protestboodschap werd weggehaald

Natuurlijk erfgoed?

Het gaat om twee lindes en een honderdjarige eik in de tuin van een vervallen boerderijtje naast het geboortebos, langs de druk bereden wegel die de Kerkdreef en de Beukenhofstraat met elkaar verbindt. “Het project werd al goedgekeurd, maar een officiële bouwaanvraag werd nog niet ingediend. In december 2016 hadden we al bezwaar aangetekend. Zo lang sleept het project al aan”, vertelt Jan. Op het terrein van Mathijs staat ook een neogotisch vormgegeven kapel. Die werd daar geplaatst door de welgestelde familie Matthijs als blijk van hun geloof. Die kapel werd op 8 november 2012 als bouwkundig erfgoed vastgesteld en moet dus in zijn huidige vorm bewaard worden.

“Zou het dan ook geen idee zijn om de twee lindes en de eik tot natuurlijk erfgoed te bestempelen? Dan moeten ze wel blijven staan”, vult Jan aan. Als stil protest had Jan enkele weken geleden met enkele buurtbewoners rond de eik een beddenlaken gehangen met daarop ‘erfgoed’ geschreven. “Niet veel later heeft iemand de ijzerdraadjes doorgeknipt en het doek weggehaald. Wie het heeft gedaan weten we niet, we vermoeden dat Eribo niet blij was met onze actie”, legt Jan uit.

Ook voor Ghislain De Poortere, (64) lid van Natuurpunt, is het behoud noodzakelijk. “Zo’n eik is onvervangbaar. Het is een volgroeide boom, dat is een dankbaar gegeven voor de fauna en flora hier. Ik hoop dan ook dat ze de bomen niet omzagen. Die vrees bestaat, een boom omleggen is in vijf minuten gebeurd. Eribo zou dan wel een boete krijgen, maar dat kan zo’n bedrijf gemakkelijk betalen. Er is hier ruimte genoeg om vol te bouwen, laat ons dit stukje natuur langs het fietspad”, vraagt Ghislain.

Voor de buurtbewoners is het stukje groen aan de rand van het terrein een extraatje voor Eribo. “Tijdens warme zomers zoals dit jaar kunnen de bewoners vertoeven in de verkoelende schaduw van de bomen. Ze kunnen er zelfs een samentuin van maken, waar mensen kunnen socializen in het groen in plaats vanop hun stenen balkon”, klinkt het. (XC)

Eribo: “Bouwen pak minder dan er nu staat”

Bouwbedrijf Eribo pareert de kritiek op de bouwplannen. “De gemeente Anzegem wil er iets moois van maken en wij voeren dat uit volgens strikte voorwaarden.

Het is een mooie opwaardering voor deze locatie én voor Vichte”, meent zaakvoerder Pieter Vandewiele. “De oppervlakte is ruim 17.000 vierkante meter, waarvan wij nu 1.760 vierkante meter gaan bebouwen. Dat is 2.300 kubieke meter minder dan de huidige bebouwde oppervlakte. Er zullen onvermijdelijk enkele bomen sneuvelen, maar er komen er honderden in de plaats in een groene, autoluwe omgeving.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier