400 Waregemse leerlingen vormen Klimaatbende in Park Baron Casier

14 Waregemse basisscholen hebben hun engagement aangegaan om in te stappen in de klimaatbende van Waregem. De leerkrachten zullen de theorie in praktijk omzetten en met de klassen acties ondernemen om de CO2 in hun school te verminderen. De start van de klimaatbende werd gegeven in het park Baron Casier waar meer dan 400 leerlingen en hun leerkrachten uit 14 Waregemse basisscholen deelnamen aan de startdag van de klimaatbende. © foto HDV
Redactie KW

Ruim 400 leerlingen uit veertien Waregemse basisscholen verzamelden dinsdagmorgen in Park Baron Casier om er de Klimaatbende te vormen. Het gaat om een project van het stadsbestuur en Milieu Op School (MOS) West-Vlaanderen waarbij de scholen zich engageren om hun CO2-uitstoot te doen dalen.

Even terug naar 21 maart van dit jaar, toen de directies van de veertien scholen een document ondertekenden. Ze verklaarden daarin dat ze tegen juni 2020 hun CO2-uitstoot zouden verminderen met vijf procent.

De Klimaatbende verzamelt in stadspark Baron Casier.
De Klimaatbende verzamelt in stadspark Baron Casier.© PNW

Sindsdien behoren volgende scholen tot de zogenaamde ‘Klimaatbende van Waregem’: de stedelijke basisscholen Beveren-Leie, Guido Gezelle, Sint-Eloois-Vijve en Torenhof, de vrije basisscholen Biest, Duizend+Poot, Keukeldam, De Jager, Nieuwenhove, Sint-Petrus en Zonneburcht en Freinetschool De Kleine Wereld, Leefschool Het Biezebos en Basisschool Talentensprong.

Onder andere schooldirecteur Stefaan Dewaele en schepen van Onderwijs Jo Neirynck halen hun acteervaardigheden boven.
Onder andere schooldirecteur Stefaan Dewaele en schepen van Onderwijs Jo Neirynck halen hun acteervaardigheden boven.© PNW

Tijdens de startdag van dinsdagochtend speelden de leerlingen educatieve spelletjes, waarbij ze leerden waarom het belangrijk is om de CO2-uitstoot te verminderen. De voormiddag startte echter met een muzikaal moment en een toespraak van Maria Polfliet, schepen van Milieu (CD&V). Die speech werd onderbroken door een toneeltje waarin drie dieren, gespeeld door onder andere jeugdschepen Jo Neirynck en Stefaan Dewaele (directeur van Stedelijke Basisschool Beveren-Leie), kwamen uitleggen hoe zij lijden onder de klimaatopwarming.

De startdag van de Klimaatbende begint met een muzikaal moment.
De startdag van de Klimaatbende begint met een muzikaal moment.© PNW

“Met de Klimaatbende betrekken de kinderen en jongeren in de klimaatproblematiek. Jong geleerd is oud gedaan, zoals je weet. Dit is een belangrijke stap met zicht op de toekomst, om het klimaat- en duurzaamheidsverhaal in onze stad vorm te geven”, klinkt het nog bij schepen Maria Polfliet.

Ook schepen Maria Polfliet speelt mee in het openingstoneel.
Ook schepen Maria Polfliet speelt mee in het openingstoneel.© PNW

(PNW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.