Waterfonteinen op de sportvelden in Oostkamp?

Redactie KW

De voetbalclubs delen plastieken flessen drinkwater uit aan de spelers. Groen Oostkamp vroeg tijdens de gemeenteraad van donderdag 28 mei om openbare waterpunten te voorzien op de sportterreinen.

In België stroomt er elke dag perfect drinkbaar water uit de kraan. En toch behoort België wereldwijd tot de landen met de hoogste consumptie flessenwater. Kraantjeswater drinken is zowel voor onze eigen portemonnee als voor het milieu veel beter. De gemeente Oostkamp heeft dan ook het charter ‘Drink kraantjeswater’ ondertekend. Daarnaast sensibiliseert de actie “Mei is Plastiekvrij” om minder plastiek te gebruiken. Door het drinken van kraantjeswater gebruiken we met z’n allen minder plastic wegwerpflessen, en meer herbruikbare flessen.

“Groeiende bewustwording”

Tegen deze achtergrond vroeg Groen Oostkamp tijdens de gemeenteraad van donderdag 28 mei om openbare waterpunten te voorzien op de sportterreinen. Nu delen de voetbalclubs plastieken flessen drinkwater uit aan de spelers. De voetbalclubs uit iedere deelgemeente zijn alvast vragende partij voor dergelijke waterfonteinen.

“Zowel de voetbalclubs van Ruddervoorde, Hertsberge en Oostkamp willen meegaan in het plan om openbare waterpunten te installeren”, vertelt Valentien Goethals (Groen). “Door de coronamaatregelen kunnen de voetbalploegen geen plastiek flessen water meer aanbieden aan de spelers. Bovendien is er sprake van een groeiende bewustwording bij de voetbalploegen. We zien dat de verschillende ploegen meer en meer duurzame keuzes maken op vlak van infrastructuur.”

Meer dan 4824 flessen op jaarbasis

In totaal verbruiken de voetbalploegen meer dan 4824 flessen op jaarbasis. De voetbalploeg in Ruddervoorde verbruikt per jaar ongeveer 1728 flessen water van 1,5 liter. De Hertsbergse voetballers drinken zo’n 1080 flessen water per jaar. Het verbruik van de spelers van Oostkamp heeft een equivalent van 2016 flessen van anderhalve liter per jaar.

Het plaatsen van waterfonteintjes bij deze sportverenigignen is niet genoeg. Gemeenteraadslid Valentien Goethals: “Het is ook belangrijk dat de gemeente een sensibiliseringsactie ontwikkelt om de Oostkampse burger meer kraantjeswater te doen drinken. Niet enkel thuis, maar ook buitenhuis. Het is het ideale moment om hierover na te denken en een beslissing te nemen. Groen Oostkamp had dit voorstel al gedeeltelijk uitgewerkt voor de gemeenteraad van maart. Op 22 maart was het immers Wereldwaterdag.”

Aanvraag voor wattertappunten ingediend

Schepen Sam Van De Caveye antwoordde op het voorstel dat er in iedere kleedkamer een kraantje met drinkbaar water aanwezig is. Dat kraantje kan gebruikt worden om flessen te vullen. Volgens de voetbalploegen wordt het kraantje echter gebruikt om handen te wassen en om schoenen en kleren af te spoelen. Vanuit hygiënisch perspectief is het huidige kraantje niet geschikt om herbruikbare flessen te vullen.

Op de website van de Watergroep staat te lezen dat er voor Oostkamp 3 watertappunten voorzien zijn. Waar ze zullen komen, is nog niet geweten. “We hebben inderdaad een aanvraag ingediend maar dit project is nog in uitvoering. Het is nog niet zeker waar de waterfonteinen zullen komen. Ze krijgen sowieso een bestemming op plaatsen waar veel volk komt, waar fietsers en wandelaars passeren” weet gemeenteraadslid Delphine Roels te vertellen.

Opvolging op volgende gemeenteraden

De groene fractie suggereerde dat de gemeente kan instaan voor de aankoop van herbruikbare flessen met het Oostkampse logo, of dat de gemeente ten minste ondersteuning zou kunnen bieden bij de aankoop van herbruikbare drinkflessen door de sportclubs zelf. Burgemeester Jan de Keyser vertelde dat Oostkamp binnenkort herbruikbare drinkflessen zal aanbieden, waarschijnlijk tegen betaling. “Veel gezinnen hebben intussen al herbruikbare flessen in huis. Het was de bedoeling om deze drinkbus eerder aan te bieden, maar het coronavirus gooide roet in het eten”, klinkt het.

De groene fractie was oorspronkelijk van plan om een stemming over dit item aan te vragen. Uiteindelijk beslisten ze om dit niet te doen. “We zullen het voorstel verder opvolgen. We zullen kijken wat de volgende gemeenteraden zullen brengen“, besloot gemeenteraadslid Valentien Goethals.

(Geert Stubbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier