Gemeente Zonnebeke gaat in beroep tegen vergunning windturbine

Het gemeentebestuur van Zonnebeke zal gebruikmaken van de beroepsprocedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. © iStock
Redactie KW

De gemeente Zonnebeke heeft donderdag vernomen dat de minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege op 9 april een gedeeltelijke vergunning heeft verleend aan NV Jonckvansteen Weverij voor de plaatsing van een windturbine.

NV Jonckvansteen Weverij ligt in de Westrozebekestraat 45 in Passendale. “De gemeente betreurt deze beslissing. Het dossier heeft een hele administratieve weg afgelegd. Op 12 oktober 2017 werd de aanvraag voor twee windturbines geweigerd door de bestendige deputatie van de provincie West-Vlaanderen. Onze gemeente was tevreden met deze beslissing aangezien wij ook negatief advies hadden gegeven inzake de plaatsing van de windturbines”, klinkt het in een mededeling.

“De aanvrager is toen echter in beroep gegaan bij de minister, die besliste dat er toch een windturbine geplaatst mag worden. Eén van de voornaamste redenen waarom deze windturbine toch wordt goedgekeurd, is de ligging ervan. Die is immers vlakbij bij het bedrijf en buiten agrarisch gebied. Volgens de motivering zou de plaatsing van deze windturbine dan ook in overeenstemming zijn met alle wettelijke bepalingen en met de goede plaatselijke ordening en de onmiddellijke omgeving. Niet alleen de gemeente verleende een negatief advies, ook de gewestelijke omgevingsvergunningscommissie adviseerde negatief”, laat het gemeentebestuur van Zonnebeke weten.

“Indien dergelijke vergunning verleend kan worden in de nabijheid van Tyne Cot Cemetery en op de heuvelrug Westrozebeke, opent dit deuren om overal in Zonnebeke windmolens toe te laten. De gemeente zal het hier dan ook niet bij laten.”

Het gemeentebestuur van Zonnebeke zal gebruikmaken van de beroepsprocedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen om de verleende vergunning te vernietigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier