Meesterwerk van Stijn Streuvels krijgt tweede leven

Redactie KW

Woensdagmiddag hebben de Provincie West-Vlaanderen en uitgeverij Lannoo het literair kunstboek AST voorgesteld in Het Lijsternest in Ingooigem.

De Provincie West-Vlaanderen heropende in 2014 het huis van Stijn Streuvels onder andere als werkresidentie voor literaire auteurs. Koen Peeters en Bart Janssen, twee gewezen residenten, namen het initiatief om nieuw literair werk rond Streuvels’ novelle ‘Het leven en de dood in den Ast’ te maken en spoorden andere auteurs en kunstenaars aan hetzelfde te doen. Het resultaat hiervan werd het literair kunstboek ‘AST’. Kunstenaars Koen Peeters, Bart Janssen, Gerolf Van de Perre, Ward Dijck, Dirk De Schutter en Luc Devoldere werkten mee aan het project en creëerden onder andere proza, gedichten, foto’s, essays enzovoort.

Novelle opnieuw uitgegeven

Naar aanleiding van de voorstelling van ‘AST’ besliste Uitgeverij Lannoo om de novelle ‘Het leven en de dood in den Ast’ 90 jaar na de eerste publicatie opnieuw uit te geven. Het boek wordt door de literaire wereld als een meesterwerk beschouwd en werd door de Koninklijke Academie voor Taal en Letteren in 2015 geselecteerd als een van de ’50+1 belangrijkste werken uit de Nederlandstalige literatuur’. De novelle gaat over drie arbeiders die een nacht tussen droom en werkelijkheid beleven in een ast, een gebouw waar cichorei gedroogd wordt boven een oven.

(TVW-foto HDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.