(West-Vlaamse) kortfilmreeks straks in de prijzen in Cannes?

Matthias Schoenaerts was twee keer in de reeks te zien, waaronder ook als een onherkenbare West-Vlaming. (foto VRT)
Bert Vanden Berghe

De VRT-reeks ‘Lockdown’, een initiatief van twee West-Vlaamse regisseurs, is geselecteerd voor het prestigieus internationaal festival van Cannes.

Begin dit jaar zond VRT de reeks ‘Lockdown’ uit. Om de Belgische sector te ondersteunen hadden regisseurs Gilles Coulier en Maarten Moerkerke hun collega’s opgetrommeld om een minifilm te maken. Ze kregen hetzelfde budget, één set en één draaidag. Daarmee wilden ze hun getroffen sector niet alleen een hart onder de riem steken, maar hen ook een uitdaging geven in de lockdownperiode. Het resultaat was goed voor twaalf straffe kortfilms, met topregisseurs en dito acteurs/actrices. En dus een stevig visitekaartje voor ons land.

Zo zagen we onder meer een indringend portret van een misdadiger en een slachtoffer in de gevangenis, een glansrol voor Matthias Schoenaerts en Veerle Baetens. Schoenaerts kroop voor een andere kortfilm in een onherkenbaar personage dat West-Vlaams sprak. In de rollen zagen we verder onder meer Emilie De Roo en Isabelle Van Hecke opduiken.

De reeks werd met lof overladen. Productiehuis De Wereldvrede, dat het project coördineerde, kreeg nu te horen dat ‘Lockdown’ genomineerd is voor Cannesseries, een internationaal festival in Cannes dat zich toespitst op series. Het festival vindt plaats van 8 tot 13 oktober en wordt in het oog gehouden door zowat alle grote filmmakers. Een extra opsteker dus voor dit initiatief dat ons Belgisch talent in de verf wilde zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier