Vive Le Vélo strijkt neer in Tielts wielercafé Carlito

Volgens Lode Bogaert kwam Vive Le Vélo twee weken geleden het café anoniem scouten © WMe
Redactie KW

Vive Le Vélo komt naar Tielt. Karl Vannieuwkerke en zijn team brengen in aanloop naar De Ronde volgende week vier dagen voorbeschouwingen op evenveel verschillende locaties. De eerste halte wordt maandag wielercafé Carlito. Zaakvoerder Lode Bogaert, zelf een fan van het eerste uur, is in de wolken met de eer.

Dat het programma koos voor de Carlito is niet verwonderlijk, want het cafeetje in de Kortrijkstraat is al langer een gevestigde waarde in de (West-)Vlaamse wielrennerswereld. Het café ademt koers. Niet alleen bulkt het er van de wielerattributen, de Carlito is ook al langer de favoriete eetkroeg van Yves Lampaert en zijn trainingsmakkers van De Melkerie.

Zo kwam Linde Merckpoel er een paar jaar geleden nog samen met De Melkerie genieten van de spaghetti. Volgens Lode kwam Vive Le Vélo twee weken geleden het café anoniem scouten. “Een Antwerps koppel kwam eten, waarvan achteraf bleek dat ze van Vive Le Vélo waren. De vrijdag daarop kwamen ze met een team binnen en kreeg ik het goede nieuws te horen.”

Fan van het eerste uur

“De Carlito ligt niet langs de route van De Ronde, maar het productieteam had ons café blijkbaar al lang in het vizier”, zegt Lode. “Dat zei de producer me vorige week zelf. Ik beschouw het als een fantastisch compliment, zeker omdat ik een fan ben van het eerste uur. Geloof het of niet, ik heb in al die jaren nog geen enkele aflevering van het programma gemist (het gaat om meer dan 300 afleveringen, red.).”

“Vive Le Vélo is erin geslaagd om heel veel Vlaamse huiskamers ervan te overtuigen dat de koers oneindig veel meer is dan louter fietsen, ook voor mensen die minder koersminded zijn. Dat is een gigantische verdienste. Dat is niet alleen een overtuiging die ik met hart en ziel deel, het is ook precies wat ik al jaren nastreef met de Carlito. En dat men mijn cafeetje nu uitkiest voor opnames, is voor mij een erkenning voor die inzet. En dat is goud waard. Een stille droom die werkelijkheid wordt.”

Team van 28 medewerkers

Maandagnamiddag wordt de parkeerstrook voor het café voorbehouden voor de ploeg van Vive Le Vélo en zal het interieur omgetoverd worden in een opnamestudio. “Er komt wel wat bij kijken. Het gaat om een team van 28 medewerkers. En heel groot is het café niet, al hebben we gelukkig een apart zaaltje voor de productie.”

“Wat publiek betreft zijn er 25 plaatsjes. En die zijn uiteraard bijzonder gegeerd. Mijn telefoon is aan het ontploffen en iedereen houdt van me”, lacht Lode. “Al verloot Vive Le Vélo zelf ook elke avond vier plaatsjes via een online wedstrijd.”

Na Tielt strijkt Vive Le Velo woensdag neer in Hotond in Kluisbergen, donderdag in Bergs and Cobbles in Maarkedal en op vrijdag is het programma te gast bij Vitesse Coffee & Cycling in Antwerpen. Elke avond worden drie gasten ontvangen. Wie dat zullen zijn in Tielt wordt nog niet bekendgemaakt. (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier