Vanavond in Reizen Waes – Vlaanderen: West-Vlaams voor beginners

© EEN
© EEN
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

In de laatste aflevering van Reizen Waes-Vlaanderen blikt Tom vanavond terug op zijn reis door Vlaanderen. Daarbij krijgen we een overzicht van de verhalen die hem het meest zijn bijgebleven en ook heel wat onuitgegeven beelden en extra verhalen. Zoals het taalbad West-Vlaams.

Nog liever hadden we hem West-Vlaamse les zien volgen bij Gerrit Callewaert uit Bavikhove, het typetje van ambassadeur van West-Vlaanderen Wim Opbrouck. Maar voor zijn West-Vlaams taalbad zocht Tom Waes het verder, over de grens in Frans-Vlaanderen. Hij doorkruist er gemeenten als Hondschote, Bambeke, Herzele en Steenvoorde om uit te komen in Wormhout.

Een taalbad? Het is te zeggen, een uurtje ‘schryven en klappen’. Hij krijgt er een cursus ‘pour apprendre le flamand’ toegestopt en leert onder meer hoe wij woorden als kat, huis en trui uitspreken. Of liever ‘nen boy’. Ook de vervoegingen komen natuurlijk aan bod en meer van dat leuks. Het moet gezegd, hij brengt het er helemaal niet slecht van af. Maar hij heeft natuurlijk voorkennis. Want zoals we uit een eerdere aflevering in West-Vlaanderen hebben onthouden, bij hem thuis werden de platen van Willem Vermandere grijsgedraaid. Dan moet je natuurlijk niet meer vragen hoe je een ‘paard’ uitspreekt in onze taal. Hopelijk is Willem er vanavond ook nog eens bij.

Reizen Waes – Vlaanderen om 20 uur op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier