Tineke Lagrou (35) uit Lady Truckers neemt afscheid van droomjob: “Door MS besloten om te stoppen”

Tineke neemt deel aan het tweede seizoen van Lady Truckers op VTM 2. (foto JT)
Tineke neemt deel aan het tweede seizoen van Lady Truckers op VTM 2. (foto JT)
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Tineke Lagrou uit Hooglede is elke dinsdagavond op VTM 2 te volgen tijdens het tweede seizoen van Lady Truckers. Ze rijdt al vier jaar met de vrachtwagen en omschrijft haar werk als een echte droomjob. Toch zal Tineke niet lang meer achter het stuur terug te vinden zijn. Vorig jaar werd bij haar MS vastgesteld en op 14 mei stapt ze voor het laatst in haar vrachtwagen.

Tineke Lagrou (35) is de mama van Tobias (12), Tessa (9) en Tonya (6). Ze werkte eerst zo’n tien jaar als poetsvrouw, maar koos toen voor een serieuze carrièrewending. “Mijn ex was een camionchauffeur. Ik ging een paar keer mee en kreeg zo de smaak te pakken”, opent Tineke haar relaas. “Ik volgde via de VDAB een cursus en niet veel later belandde ik achter het stuur. Ondertussen werk ik al vier jaar voor O.D. Trans uit Izegem. Ik vervoer van alles en nog wat en rijd rond in België, Frankrijk en Duitsland. Cement, zand, bloem, spaghetti, noem maar op.”

Steun voor vrouwen

Het tv-programma Lady Truckers volgt het wel en wee van vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs, eerder een zeldzaamheid in een typisch mannenberoep. Het programma toont aan dat ook de vrouwen hun mannetje kunnen staan in die wereld. In het vorige seizoen werd Ulrycke Pattyn gevolgd, ook al iemand uit de gemeente. “Ik werd opgebeld vanuit het productiehuis met de vraag of ik wou deelnemen aan het programma”, verklaart Tineke. “Aanvankelijk stond ik daar zo niet voor te springen, maar ik doe het vooral voor mijn baas. Voor hem is het natuurlijk gratis reclame. Verder wil ik ook een steun zijn voor vrouwen die twijfelen om hun rijbewijs als vrachtwagenchauffeur te halen. In totaal werd ik drie dagen gevolgd en die avonturen komen nu wekelijks op de buis. Ik kijk zelf naar het programma omdat we eigenlijk op voorhand niet weten wat ze gaan uitzenden. Verder ben ik ook eens benieuwd om de verhalen van mijn vrouwelijke collega’s te vernemen.”

“Ik kies hier zelf voor. Stel je voor dat ik plots niet meer kan remmen door de ziekte”

Het programma is inmiddels al een aantal weken op het scherm en Tineke wordt wel wat meer herkend. “Heel wat andere chauffeurs herkennen me wel en durven zelfs wel eens om een selfie vragen”, lacht Tineke. “Echt veel reacties heb ik nog niet gehad. Ik ben content dat het ook wat rustig blijft. De mensen in mijn omgeving zijn tevreden, negatieve reacties blijven gelukkig ook uit. Al zou ik me daar eigenlijk weinig van aantrekken. Soms zie ik mezelf op tv bezig en denk ik wel eens: maar Tineke toch.”

Diagnose

Helaas zal het truckersverhaal van Tineke maar van korte duur zijn. Vorig jaar werd bij haar MS vastgesteld en ze nam met pijn in het hart de beslissing om halverwege mei de deur van de vrachtwagen definitief achter haar dicht te trekken. “Het begon eigenlijk vorig jaar toen ik me een tijdje grieperig voelde. Ik had koorts en overal pijn. Een drietal weken later belandde ik in het ziekenhuis omdat ik geen gevoel meer had in mijn benen. Het was pas de derde arts die aan de piste van MS dacht. Het lukt nog wel steeds om met een vrachtwagen te rijden, maar ik heb wel voortdurend een tintelend gevoel in mijn benen. Vandaar mijn keuze om te stoppen want ik wil het niet meemaken dat ik opeens onvoldoende kan remmen of zo. Ik moet aan mijn drie kinderen denken en vandaar dat ik er na 14 mei mee ophoud. Het zal met een heel klein hartje zijn dat ik de sleutels van mijn camion zal inleveren. Het is mijn droomberoep en ik haal er ook veel voldoening uit. Je bent voortdurend bezig en de mensen zijn tevreden als hun lading toekomt.”

Nieuwe job

De truckerswereld was niet alleen een belangrijk onderdeel van Tinekes leven, het leverde haar ook een nieuwe liefde op. “Ik ben inmiddels een vijftal maanden samen met Diego. Hij werkt ook bij O.D. Trans. Ik ga hem sowieso begrijpen als hij opeens belt dat hij niet op tijd thuis zal geraken, want ik heb dat zelf ook wel eens meegemaakt.

Zelf kies ik voor een job in de televerkoop, voornamelijk van thuis uit. Groter kan het contrast met de wijde wereld als vrachtwagenchauffeur wellicht niet zijn”, besluit Tineke.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.