Soraya (18) uit Oostende staat voor de tweede keer op het podium van The Voice: “Nu is het voor echt”

Soraya Brigui © VTM
Redactie KW

Soraya uit Oostende is amper 18 jaar oud, maar staat zondag voor de tweede keer op het podium van The Voice. In 2018 schopte deze Oostendse nachtegaal het tot de halve finale van The Voice Kids. Zes jaar later mikt ze opnieuw voor een plaats in de finale in The Voice van Vlaanderen: “In de twee jaar na The Voice Kids was ik heel music minded. Ik heb zelfs op een bepaald moment deelgenomen aan Mind the Voice in Boom.”

Het wordt nog wat stilgehouden in de stad, maar deze week trekt de Oostendse Soraya Brigui (18) voor een tweede keer in haar leven naar Vilvoorde om deel te nemen aan The Voice. Als 13- jarige deed Soraya mee aan The Voice Kids en belandde in het team van Sean. Tegen al haar verwachtingen in, schopte de Oostendse het tot in de halve finale, een prestatie waar ze tot op de dag van vandaag enorm trots op is. “Ik weet nog dat ik tegen mijn mama had gezegd dat ik al blij zou zijn mocht één stoel draaien, maar voor ik het wist waren ze alle vier gedraaid.”

De jongedame zit ondertussen in haar eerste jaar Organisatie & Management op de Arteveldehogeschool in Gent en lijkt te bouwen aan haar eigen toekomst. Toch wil ze nog een keer haar kans wagen in The Voice. “Soms word ik nog gevraagd om te zingen op een trouw of op een feest. Wanneer klasgenoten me horen zingen, zeggen ze altijd dat ik iets moet doen met mijn talent”, vertelt Soraya ons. “Afgelopen jaar zag ik constant advertenties van The Voice passeren en dacht: ik moet gewoon die sprong wagen. En kijk, ondertussen mag ik weer meedoen met de blind auditions.”

Here we go again!

Voordat kandidaten geselecteerd worden voor The Voice van Vlaanderen, moeten ze reeds deelgenomen hebben al verschillende selectieronden. “Wanneer je je inschrijft om mee te doen met The Voice, moet je een filmpje inzenden waarin je je zangtalenten toont. Nadien zijn er nog enkele ronden waarin je bestaande nummers moet zingen. Uit de duizenden kandidaten blijft er maar een kleine groep over.”

Soraya benadrukt dat ze heel veel heeft geleerd uit haar ervaring in The Voice Kids. “We waren een goed team. Ik heb heel veel bijgeleerd, zeker op vlak van zang en hoe ik mijn stembanden moet gebruiken. Na zes jaar heb ik nog steeds contact met enkele van de kandidaten en ook met Sean Dhondt en Jeroen Swinnen. We sturen elkaar nog steeds verjaardagskaarten. Ze waren ook heel blij toen ik liet weten dat ik geselecteerd was voor The Voice van Vlaanderen.”

Of Soraya nerveus is te mogen deelnemen bij de volwassenen? “Ik vind het wel spannend, ja. In The Voice Kids waren we erg jong en kregen de vrijheid om soms ook gewoon te spelen. Nu is het voor echt. Ik denk dat The Voice voor volwassenen iets strenger zal zijn. Ik ben er ook zeker van dat de lat voor de kandidaten een stuk hoger zal liggen. Mocht er zich al één coach omdraaien, zal ik heel gelukkig zijn!”

Schoolband

Als tieners kreeg Soraya de kriebels te pakken om op een groot podium te staan. “In het Sint- Andreasinstituut in Oostende zong ik in de schoolband 303 Underground. Op de proclamatie stond ik voor het eerst alleen op het podium en dat was fantastisch”, zegt Soraya enthousiast. “Nu ik op de hogeschool zit, ligt mijn focus vooral op mijn lessen en ben ik een stuk minder bezig met muziek. Naar de toekomst toe zou ik daar verandering in willen brengen. Ik hoop dat ik veel meer op het podium kan staan.”

Een jaar na haar auditie bij The Voice Kids, volgende Soraya notenleer, gitaarlessen en belten, zanglessen die je trainen om hoge noten te kunnen zingen. “In de twee jaar na The Voice was ik heel erg into zang en muziek. Ik heb zelfs op een bepaald moment deelgenomen aan Mind the Voice in Boom om er groepszanglessen te gaan volgen”, duidt Soraya. “Ik heb momenteel geen zangcoach, maar ik oefen wanneer ik kan.”

Ondanks dat de Oostendse slechts een bepaalde periode zanglessen gevolgd, koestert ze wel de droom om ooit als professionele zangeres aan de slag te kunnen. “Mijn grote droom is om een cd uit te brengen en gevraagd te worden om het voorprogramma te verzorgen van een artiest of zelf rond te touren. Zolang ik maar met een microfoon op het podium kan staan, ben ik gelukkig.”

Dankbaar

De Oostendse trekt met haar entourage dit weekend naar Vilvoorde voor de blind auditions. “Mijn mama gaat zoals de vorige keer met me mee. Ze vindt het supertof om de audities van dichtbij mee te maken. Daarnaast ben ik ook gewoon blij dat ze bij me zal zijn”, zegt Soraya. “Ook mijn zus reist met ons mee. Enkele vriendinnen zullen me vanuit het publiek toejuichen. Ik ben heel dankbaar dat ik me tijdens zo’n spannend moment kan omringen met de belangrijkste mensen in mijn leven.”

Soraya is heel benieuwd hoe haar familie en omgeving zullen reageren. Deze week is ze dan ook van plan om haar kandidatuur bekend te maken op sociale media. “Enkel mijn dichte vriendinnen en mijn klein gezin is op de hoogte dat ik opnieuw mee doe aan The Voice. Mijn familie weet het nog niet. We hebben het tot nu toe geheim kunnen houden, maar ik denk dat mijn oma het stiekem wel al weet.” (lacht) (ZB)

Op zondag 25 februari kan je Soraya aan het werk zien tijdens The Voice van Vlaanderen bij VTM en op VTM GO.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier