Slechts één West-Vlaamse kandidaat in De Mol: wie is Gillian uit Gullegem?

Gillian Folens uit Gullegem is van geen kleintje vervaard, letterlijk en figuurlijk. © Play4
Bert Vanden Berghe

Zondagavond stelde Gilles De Coster de kandidaten van het nieuwe seizoen van De Mol voor. Daarbij zagen we slechts één West-Vlaming opduiken: Gillian Folens (27) uit Gullegem. Wij schetsen een portret van de kerel die straks het mooie weer maakt in Sicilië.

Vanaf zondag 24 maart is het zover. Dan gaat Vlaanderen opnieuw op zoek naar de Mol, in het populaire gelijknamige programma op Play4. Een week eerder werden als vanouds de kandidaten voorgesteld door presentator Gilles De Coster.

Eén van hen is Gillian Folens uit Gullegem. Hij is geboren op 24 november 1995, en is met zijn 195 centimeters niet iemand waar er naast te kijken valt. Dat geldt ook voor zijn karakter, zo blijkt uit de korte voorstelling. Zo wordt hij omschreven als een ‘entertainer met een onuitputtelijke tank aan enthousiasme, decibels en duidelijke standpunten. Zo vallen paardrijden, Formule 1 en darts volgens Gillian niet onder de noemer ‘sport’, maar wel ‘competitieve hobby’.

Technisch talent

Gillian is de zoon van Hilde Parmentier en Piet Folens. Die laatste is leerkracht elektriciteit aan het Guldensporencollege, campus Engineering, in Kortrijk. Gillian heeft nog een oudere zus Pauline, die werkt in vrije basisschool De Gulleboom in Gullegem en mama is van twee dochtertjes. Eerder had ze al een kinderdagverblijf in Heule.

(lees verder onder de foto)

Onder het goedkeurend oog van enkele voormalige kandidaten werd de nieuwe lichting voorgesteld.
Onder het goedkeurend oog van enkele voormalige kandidaten werd de nieuwe lichting voorgesteld. © Play4

De technische interesse van zijn vader bleek erfelijk. Gillian is technisch tekenaar van beroep. Hij begon zijn carrière in 2018 in een Stadens bedrijf, waar hij drie jaar werkte. Na een tussenstop in een Oost-Vlaams bedrijf, werkt hij vandaag voor een bedrijf in Lokeren dat automatische systemen voor magazijnen ontwikkelt. Hij woont in Denderbelle. Niettemin keert hij nog altijd graag terug naar ‘zijn’ Wevelgem, waar hij niet alleen een graag gezien figuur was in jeugdhuis De Promille, maar ook in de werking van jeugdbeweging +13 waar hij hoofdleider was. Ah, en volgens presentator ‘niet alleen de grootste maar ook de luidste van het gezelschap’.

Niet op zijn mond gevallen, sociaal en technisch onderbouwd. Goeie eigenschappen voor een saboteur, al is zwijgen blijkbaar niet simpel. “Een geheim bewaren is niet echt één van mijn talenten.” Wel grappig: voor de aanwezigen van Café De Mol was hij wél al meteen verdacht. Benieuwd naar zijn avontuur in Sicilië!

‘De Mol’, vanaf zondag 24 maart op Play4.