Mollenvanger Marc Denys neemt afscheid van Mol Lennart en de leuke groep

Marc Denys
Marc Denys Enthousiaste mollenvanger uit Veurne

De zoektocht is nu officieel voorbij. Na negen weken zetten we een punt achter het molspektakel in Duitsland. Vorige week werd al duidelijk dat Lennart de saboteur van dienst was, maar nu weten we hoe hij het aan boord legde. In de allerlaatste aflevering van het seizoen zaten traditioneel de verborgen tips die je naar de juiste Mol hadden kunnen leiden. De lezers met een hond als huisdier waren dit seizoen trouwens bevoordeeld. Tenzij jouw trouwe viervoeter meemolde met Lennart natuurlijk…

Na de ontmaskering van Lennart als Mol weten we nu ook wie zijn plaats begeerde in het maïsveld in Liedekerke tijdens de allereerste opdracht. Sommigen dachten aan een ex-Mol of een familielid, maar het was de 26-jarige Martijn. Het unieke Molseizoen, met een West-Vlaams accentje ( Noah kwam in de plaats van Jens, red .), kreeg tijdens deze laatste aflevering met de bekendmaking van de reserve-Mol een onwaarschijnlijk nieuw hoofdstuk.

We voelden allemaal al mee met Jens, na zijn veel te korte avontuur, maar wat gezegd van Martijn? Als reserve-saboteur viste hij juist achter het net. Hij werd tijdens de allereerste opdracht door Lennart afgeschoten in het zicht van de meet, in zijn geval een fonkelnieuwe BMW. Weg was het avontuur van zijn leven. Beide mannen zijn geboren op dezelfde datum en lijken dan ook nog op elkaar, het zorgde voor een bevreemdend gevoel.

De grootste aanwijzing richting Lennart, was er eigenlijk géén: zijn axolotl.

Iedere mollenvanger heeft er intussen al van gehoord en gelezen, maar de axolotl oftewel molsalamander was eigenlijk geen tip. Afgelopen zondag kregen we het intussen beroemdste beestje van Vlaanderen te zien. Het huisdier woont al jaren bij Lennart thuis en vormde geen tip richting zijn baasje.

Dit seizoen waren er voor de zeer oplettende kijker natuurlijk wél verborgen tips.

Tijdens de vliegtuigproef vloog Mol Lennart met zijn toestel over de gemeente Mol. En aandachtige kijkers konden hem bij de herfstbeelden ook gadegeslagen hebben, terwijl hij met een grote plastieken M stond te zwaaien. Eerlijk gezegd: beide tips lijken me wat vergezocht.

Een veel interessantere tip, die wel gevonden werd, kon je zien aan het begin van de zevende aflevering. Deze stond in het teken van de sprookjes van Grimm en we hoorden Michiel De Vlieger voorlezen uit het sprookjesboek. Lennart werd daar afgebeeld als nar, een duidelijke verwijzing naar de manier waarop hij de groep op het verkeerde spoor heeft proberen zetten.

Haal er nu maar je hondje bij, want we komen aan de aanwijzingen in het teken van Isidoor, de teckel. We weten dat Lennart de trouwe vriend van winnares Annelotte van de rode knop probeerde te houden, maar nu zagen we hem nog meer doen.

Liefhebbers van codetaal konden gezien hebben dat Lennart het hondje aaide… in morsecode. Misschien daarom dat Isidoor altijd wat grimmig naar Lennart keek?

Vanaf de derde aflevering werden hondenliefhebbers extra op hun wenken bediend. Vanaf dan mocht Isidoor mee op avontuur en in elke aflevering zat een hoge toon verborgen. Onhoorbaar voor u en ik, maar misschien heeft uw hondje het gehoord? Tijdens elke aflevering zagen we de viervoetige vriend van Annelotte blaffen en kwam Lennart in beeld.

Dit zou het moment moeten geweest zijn dat ook uw hondje misschien heeft gereageerd op het tv-toestel. Er weerklonk dan een hoge toon, die enkel hoorbaar was voor uw blaffende vriend.

Met open mond zaten de meeste kandidaten tijdens de reünie naar elkaar te staren.

Hoe kon Lennart al die weken voor hen zo onverdacht blijven, ook al nam hij serieuze risico’s? De opvoeder speelde zijn dubbelrol echt grandioos. We zagen een uniek molseizoen, met maar liefst twee Mollen die tot in de puntjes werden voorbereid op hun rol in het tv-spel. We waren getuige van een jonge opvoeder die uiteindelijk de rol van zijn leven zou spelen. Hij overleefde de eerste proef, haalde daar zoveel zelfzekerheid uit om zich daarna te overtreffen. Met een historisch lage groepspot van 18.240 euro staat de 26-jarige Lennart Driesen vanaf nu bekend als de meest genadeloze saboteur ooit. Puppy-oogjes, een ontwapende glimlach, maar misschien wel de allerbeste Mol ooit!

Sommige aanwijzingen leken tijdens deze afsluiter van het seizoen misschien wel vergezocht, andere zijn zo simpel dat je ze bijna niet geloofde. Kamernummer 301 dat je omvormde tot het woord ‘mol’, het teken van mannelijkheid dat je kon ontwaren in het maïsveld, enzovoort…

Ook voor de gewone kijker is en blijft de Mol dus op te sporen, laten we daar moed uit putten voor een volgende editie. En niet vergeten: jullie mollenvanger had Lennart door, mijn naam kon je trouwens enkele keren zien tijdens alle uitleg.

Ik wens u tot slot, lieve lezer, nogmaals te bedanken voor al die vriendelijke reacties via sociale media en om trouw mijn artikels te lezen! Ik vond het echt een eer om voor jullie en KW de mollenvanger van dienst te zijn en hopelijk tot volgend seizoen!

Mollengroetjes,

Marc Denys

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.