Maxime Blieck duikt op in De Container Cup: “Alle kansen met beide handen grijpen”

Maxime mocht zich uitleven in de befaamde container: “Héél tof om te doen!” (foto Play4)
Maxime mocht zich uitleven in de befaamde container: “Héél tof om te doen!” (foto Play4)
Bert Vanden Berghe

Vanaf maandag krijgen we een nieuw seizoen van ‘De Container Cup’ waarin topatleten het tegen elkaar opnemen in verschillende disciplines. Eén van hen is b-girl Maxime ‘MadMax’ Blieck (23) die momenteel hard traint voor een wedstrijd in Texas én uitkijkt naar de Olympische Spelen in 2024. “Fantastisch dat ik er mijn job kon van maken.”

Vorig jaar werd het ene sportevent na het andere geannuleerd. Heel wat atleten stonden op scherp voor onder meer de Olympische Spelen, het EK voetbal en de Tour de France. Bij Play4 besloten ze die atleten een nieuwe uitdaging te geven met De Container Cup . Zij mochten zich in een speciaal ingerichte container wagen aan roeien, lopen, schieten, golfen, fietsen, gewichtheffen en de monkey bars . Het doel? Zo snel en zo hard mogelijk knallen op elk onderdeel om over het hele parcours de beste tijd neer te zetten. Dat alles wordt professioneel aan elkaar gepraat door het gouden duo Pedro Elias en Wesley Sonck.

In dit nieuwe seizoen ontvangen ze maar liefst dertig topatleten en acht bekende Vlamingen. Bij de atleten krijgen we een brede waaier aan sporten. Niet alleen de klassiekers komen aan bod, maar ook sporten als kunstschaatsen, kajak, rally en snooker springen eruit. Ook enkele West-Vlaamse atleten wagen zich aan de challenge . Zo zien we boksster Delfine Persoon al in de eerste week passeren, maar ook wielrenner Tim Declercq, racer Stoffel Vandoorne en last but not least Maxime Madmax Blieck. Uit Oostkamp afkomstig, maar intussen een Brusselse.

Olympische sport

Maxime is amper de twintig gepasseerd, maar maakt al jaren furore in de wereld van breaking , het vroegere breakdancen. Ze behoort momenteel tot de top tien in de wereld en werkt volop naar verschillende wedstrijden toe, met als hoofddoel de Olympische Spelen in 2024. Want breaking is nu officieel een Olympische sport. Niet onterecht, want de sport vereist niet alleen veel concentratie, behendigheid en ritme, maar ook urenlange trainingsessies en de juiste mindset . Dat alles zit al zeker snor bij Maxime die we even kunnen spreken middenin een tien uur durende trainingsdag. “Ik ben volop aan het trainen voor Break Free Worldwide in Texas (VS), binnen drie weken”, aldus Maxime. “Het is een one vs one-battle , dus ik moet zeker op scherp staan, zeker ook in de voorrondes. Het is een event dat druk bekeken wordt, dus altijd interessant. Of er in Texas een scene is? Eigenlijk is er overal ter wereld wel een scene. Het enige wat nog onduidelijk is, is of we effectief kunnen vertrekken door de huidige coronasituatie. Pas de week voordien krijgen we definitief uitsluitsel. Als we straks toch niet kunnen afreizen, is dat accept & adjust . Het aanvaarden en jezelf aanpassen. Voortdoen dus.”

Fysiek staat Maxime alvast op scherp. “Er zijn 15 rondes in de wedstrijd, wat redelijk veel is. We overlopen nu ronde per ronde, om te zien of het muzikaal on point is, wat goed zit, wat beter kan… Dat zijn lange trainingsdagen, ja. Maar het is een kwestie van jezelf altijd maar weer te pushen. Je begint met trainingsdagen van drie uur en bouwt dat verder op. Natuurlijk vraag je veel van je lichaam, maar het belangrijkste is dat je slim traint en dan volgt je lichaam wel. Verder moet je genoeg slapen en goed eten, kortom: goed voor je lichaam zorgen.”

Flexibiliteit

Maxime zei met veel plezier toe voor De Container Cup . “Het was superplezant, de max! Ik vond het supertof dat ik werd uitgenodigd als breaker, zeker als meisje of bgirl. Het is een mooie kans om je sport te vertegenwoordigen. Het was ook erg interessant om te zien waar je zit met je training, die sowieso altijd een combinatie is van conditie- en krachttraining. Op dit moment voel ik dat ik vooral nog moet werken aan mijn flexibiliteit. Als meisje word ik verondersteld leniger te zijn, maar door krachttraining is dat niet altijd evident.”

Ook in haar sport werden veel wedstrijden afgelast het afgelopen jaar. “Dus trainen we vooral door. Vorig najaar kon ik uitpakken in de online battle van Red Bull BC One, één van de meest prestigieuze wedstrijden ter wereld (waar ze vicekampioene werd, red.). Onlangs deed ik ook nog een fotoshoot voor de dance-collectie van Decathlon en mocht ik naar Salzburg om een promo op te nemen voor de RedBull BC One worldfinals. Maar ook wij moeten ons houden aan alle strenge maatregelen. We proberen er tegenwoordig gewoon het beste van te maken. And always the eyes on the prize!

Eén prijs springt er wel uit. Maxime steekt het niet onder stoelen of banken dat ze heel graag naar de Olympische Spelen in Parijs in 2024 wil. De weg ernaartoe is nog lang. “Momenteel sta ik in de top 8 in de wereld, maar in onze sport wordt elk jaar gekeken naar je prestaties. Het is dus een kwestie van hard te blijven werken.”

Sinds een tijdje mag ze zich ook officieel een atlete noemen. Eind vorig jaar versierde ze namelijk een profcontract bij Sport Vlaanderen en Danssport Vlaanderen. “Het is heel fijn dat we hetzelfde doel hebben. Ik wil de beste worden en zij willen dat ik de beste word. Fantastisch dat ik het nu ook mijn job kan noemen. Het is ook heel fijn dat er steeds meer appreciatie komt voor de sport zelf. Zo komt het heel positief in de media. En terecht, want het is ook een heel positieve sport. Er komen veel kansen aan en ik ben echt van plan om die allemaal en erg gepassioneerd met beide handen te grijpen!”

‘De Container Cup’, vanaf maandag 5 april om 19.50 uur op Play4. Op zondagavond is er al een special.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier