Martine Jonckheere verlaat ‘Familie’ in dodelijke brand

Peter probeert Marie-Rose te redden, maar wordt zelf bevangen door de rook. © VTM
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Wat Familie-kijkers vrijdagavond al vreesden, is maandag werkelijkheid geworden: Peter en Marie-Rose overleefden een zware brand niet. Een tragisch einde voor de personages van Gunther Levi en de Roeselaarse Martine Jonckheere, ook al was al even bekend dat ze uit de soap geschreven waren.

De kijkers van Familie hielden vrijdagavond hun adem in. Peter (Gunther Levi) werd midden in de nacht opgeschrikt door hevige rook in zijn huis. Toen hij de trap afkwam werd duidelijk dat er zich een vlammenzee had gevormd en dat de volledige benedenverdieping in lichterlaaie stond. Hij wist de kleine Victor meteen in veiligheid te brengen bij een buurvrouw en aarzelde niet om de vuurzee opnieuw in de lopen, op zoek naar zijn moeder Marie-Rose (de Roeselaarse Martine Jonckheere).

Die lag bewusteloos op de grond, bevangen door de rook. Peter probeerde haar met al zijn kracht het huis uit te dragen, maar werd zelf het slachtoffer van de rookvorming. Beiden bleven ze roerloos op de grond liggen, terwijl de hulpdiensten voor het huis postvatten. Met die razend spannende scène gingen de Familie-kijkers het weekend in. Maandag werd hun vrees werkelijkheid: voor Marie-Rose kwam alle hulp te laat en ook Peter overleed later in het ziekenhuis.

Martine Jonckheere en Gunther Levi tijdens de opnames.
Martine Jonckheere en Gunther Levi tijdens de opnames. © VTM

De afscheidscènes voor Peter en Marie-Rose kwamen tot stand dankzij heel wat special effects. “Productioneel waren deze scènes een grote uitdaging”, aldus creative producer Wim Feyaerts toe. “Aan de vlammenzee op beeld kwam immers geen enkel vonkje echt vuur aan te pas. Op de set gebruikten we lichteffecten en rook. Daarna hebben we met computeranimatie de vlammenzee eraan toegevoegd. Alle respect voor Gunther en Martine die zo diep gegaan zijn om deze scènes geloofwaardig neer te zetten. Daar kunnen we hen niet genoeg voor bedanken. In een langlopende reeks als Familie moet je de kijker af en toe naar de keel durven grijpen met een onverwachte plotwending. Met dit verhaal hebben we midden in het seizoen voor een ongeziene spanningsinjectie gezorgd die nog heel wat naweeën zal hebben.”

Martine Jonckheere tijdens de opnames van haar slotscène.
Martine Jonckheere tijdens de opnames van haar slotscène. © VTM

Het was al even bekend dat de personages Peter en Marie-Rose, vertolkt door Martine Jonckheere uit Roeselare, uit de soap geschreven werden. Wordt dit hun tragische einde? In april 2021 gaf Martine Jonckheere nog een interview aan KW over haar (kortstondige) comeback in Familie. Lees het hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier