https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Jan Dermul (57) krijgt nieuwe lever in ‘Topdokters’

Het was echt wel vijf óver twaalf voor Jan Dermul.© Davy Coghe
Het was echt wel vijf óver twaalf voor Jan Dermul.© Davy Coghe
Arjan Desante
Arjan Desante Eindredacteur

Trouwe kijkers van het programma ‘Topdokters’ op Play4 zagen hoe Jan Dermul een ingrijpende levertransplantatie onderging. De Bruggeling kampte al twee jaar met levercirrose, te wijten aan overmatig alcoholgebruik. “Ik was 13 jaar magazijnier bij brouwerij De Gouden Boom. Zoals je al kan raden, werd er nogal veel geproefd …”

Met een opgezwollen buik, veroorzaakt door zijn levercirrose, was Bruggeling Jan Dermul (57) recent te zien in het programma Topdokters op Play4. De cameraploeg volgde hem tijdens zijn behandeling bij dokter Aude Vanlander in het UZ Gent.

“Het was vreemd om mezelf terug te zien, want natuurlijk was ik grotendeels verdoofd. De opnames en mijn operatie dateren van 20 oktober, maar die dag zit nog fris in het geheugen”, vertelt Jan. “Eigenlijk wachtte ik al twee jaar op een levertransplantatie, maar door verschillende infecties werd die steeds uitgesteld. Die bewuste dag werd ik ’s morgens weer op de lijst geplaatst – zoals te zien was in het programma – en amper enkele uren later kreeg ik al telefoon dat ik zo snel mogelijk weer naar Gent moest.”

Zware ingreep

“Hoewel het een zware ingreep was, voelde ik me toch vooral opgelucht. Het was echt wel vijf óver twaalf voor mij. Voor ik naar het UZ Gent ging, was ik ook al een tijdje vaste klant in het ziekenhuis in Brugge. Daar werd geregeld vocht uit mijn buik gehaald. Eerst om de twaalf dagen, daarna om de tien dagen en op het einde om de zeven dagen … Dan weet je dat het stilaan dringend wordt. Kan je geloven dat ze zelfs eens 24 liter vocht uit mijn buik haalden? Ongelooflijk toch!”

(Lees verder onder de foto)

 © Play Vijf
© Play Vijf

Intussen gaat het beter met Jan, maar helemaal de oude is hij toch nog niet. “Door de coronamaatregelen bleef ik slechts kort in het ziekenhuis en daarna heb ik mezelf wat geforceerd. Ik kan sowieso al moeilijk stilzitten en wou dan nog per se een vogelkooi zetten. Het gevolg was dat ik iets aan mijn hart voelde en een stent moest krijgen. Het scheurtje had weliswaar niets met de levertransplantatie te maken, maar ik heb mijn lesje nu wel geleerd en doe het voorlopig rustiger aan.”

Intensieve opvolging

“Toch hoop ik ooit nog te kunnen terugkeren naar mijn job als museumbewaker bij Stad Brugge. Hoewel ik al even op medisch pensioen kan, zou ik graag nog aan de slag gaan. Evident wordt het echter niet. Ik word nog steeds intensief opgevolgd en moet veel medicatie nemen. En dat wellicht nog voor een jaar.”

Levercirrose wordt in veel gevallen aan overmatig alcoholgebruik gekoppeld en dat is ook bij Jan het geval. Mede door zijn voormalige job, zo zegt hij zelf. “Ik moet daar niet flauw over doen: als je normaal leeft, krijg je niet zomaar levercirrose. Hoewel ik 57 ben, heb ik geleefd voor honderd jaar. Zo was ik 13 jaar magazijnier bij de voormalige Brugse brouwerij De Gouden Boom, bekend van onder meer de bieren Brugge Tripel en Steenbrugge. Zoals je al kan raden, werd er nogal veel geproefd …”

“Tot de overname door Palm heb ik daar gewerkt en daarna was ik ook nog magazijnier bij een kaasmakerij voor ik museumbewaker werd. Hoewel ik vroeger zwaar leefde, spreekt het voor zich dat ik nu helemaal geen alcohol meer drink. Dat is al ruim twee jaar het geval, sinds mijn gezondheidsproblemen begonnen. Als er nu een communiefeest is, hou ik het hoogstens bij een glaasje alcoholvrije cava.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten