“Ik heb tranen met tuiten gebleit”: Kortemarkse Fleur Vanderjeugt (16) speelt mee in VRT-reeks Juliet

Fleur Vanderjeugt in de politieserie Juliet, die zich afspeelt in De Haan, samen met Piet De Praitere, die haar vader vertolkt. (foto Thomas Nolf, Eyeworks)
Jeffrey Dael
Jeffrey Dael Medewerker KW

Wie de laatste weken keek naar de nieuwe VRT-politiereeks Juliet, kon daar de Kortemarkse Fleur Vanderjeugt opmerken. In de eerste twee afleveringen speelde Fleur de rol van … jawel, Fleur. Een hele ervaring, waarop de zestienjarige studente wiskunde-wetenschappen met veel plezier terugkijkt. “Tranen met tuiten bleiten? Simpel, dat doe je met een traanstick.”

Fleur woont met haar ouders Joke en Wim en haar zussen Aukje en Bes in de Hermitagestraat. “Voor mijn eerste auditie moeten we twee jaar terug in de tijd”, steekt ze van wal. “Ik had gereageerd op een post van een castingbureau op Instagram. Ze waren op zoek naar een meisje tussen veertien en zeventien met een West-Vlaams accent. Ik moest een filmpje insturen waarop ik een gedicht voordroeg. Ik kreeg een mailtje dat ik geselecteerd was voor een eerste auditieronde, en een stuk tekst uit de reeks die ik moest voorbereiden. Daarvoor moest ik naar een castingbureau in het Gentse. Daar trok ik, samen met een vriendin, met de trein naartoe. Daar deed ik de auditie en ik mocht opnieuw een ronde verder.”

Fleur speelt Fleur

“Uiteindelijk greep ik naast de vooropgestelde rol van Chloë, die in de serie gespeeld wordt door Amber Naert uit Moorslede. Ik had wel een andere rol te pakken: die van een vriendin van het meisje dat in de serie vermoord wordt. Dat personage heet – toevallig – ook Fleur.”

“Tranen met tuiten bleiten? Dat doe je met een tearstick”

“Het is wel jammer dat ik het filmpje waarmee ik geselecteerd werd, heb verwijderd van mijn gsm – ik vond het moeilijk om mezelf bezig te zien op film. Met mijn rol in de serie heb ik dat ook. Het is zo raar om jezelf te zien en te horen, want je stem klinkt helemaal anders.”

Ettelijke keren opnieuw

“De opnames vonden plaats in De Haan en in Zeebrugge. Voor mijn rol moest ik tweeënhalve dag aanwezig zijn op de set. Wat mij verwonderde, is dat ze met die opnames al zo vroeg in de morgen starten. Het was een hele ervaring om met de echte acteurs op de set te mogen staan. De rol van mijn papa in de serie werd vertolkt door acteur Piet De Praitere, die in nogal wat Vlaamse reeksen te zien is en die ook stand-upcomedian is.”

“Zulke opnames verlopen niet altijd even vlot. Heel wat scènes moesten ettelijke keren opnieuw gespeeld worden. Er werd niet altijd gezegd waarom het opnieuw moest, maar dat was niet altijd omdat het niet goed gespeeld was. Vaak was het zo dat er vanuit verschillende standpunten gefilmd moest worden voor de montage, of soms omdat het geluid niet goed genoeg was.”

“Tijdens mijn scènes moest ik nogal vaak huilen, en dat vergemakkelijkten ze bij de opnames een beetje door traanstick te gebruiken. Dat heeft de vorm van een lippenstift en daarvan brengen ze een beetje aan vlak onder je ogen. Ik vergelijk het vaak met Vicks. Eenmaal die tearstick onder je ogen gesmeerd is, wees er dan maar zeker van dat je tranen met tuiten kan bleiten.”

“Ik was eigenlijk een beetje bang dat ze ermee zouden lachen, maar dat was dus niet het geval”

“Ik heb heel wat positieve commentaren gekregen op mijn verschijning in de serie. Ik was eigenlijk een beetje bang dat ze ermee zouden lachen, maar dat was dus niet het geval. Ook mijn leerkrachten hadden het dus gezien…”

Liever architecte

“Mochten ze me nog eens vragen voor een rol, ik zou het zeker doen, want het is een hele ervaring. Mijn beroep zou ik er wel niet van willen maken, want geef toe, Vlaanderen is Hollywood niet. Als ik moet kiezen tussen actrice of architect, geef me dan maar het laatste. Ik zag de reeks ondertussen ook al op de Duitse tv. Heel gek, want die Duitsers gebruiken geen ondertitels maar dubben de stemmen. De reeks werd hier officieel voorgesteld op het filmfestival van Oostende en daar mocht ik met mijn papa naartoe.”

“Ik ben eigenlijk al negen jaar bezig met acteren, want ik volg al sinds het derde leerjaar dictie. Dat is de enige hobby die ik tot nu toe heb volgehouden en ik doe het heel graag. Ik heb ook al eens meegespeeld in een grote productie van toneelkring Hoger Op, hier in De Beuk. Ik sta er eigenlijk verwonderd van hoeveel er bij zo’n opname komt kijken, maar je wordt als jonge acteur enorm goed en professioneel begeleid”, besluit Fleur.