‘Helden van Hier’ brengt op straffe manier bizarre coronazomer aan onze kust in beeld

Voor de ordediensten aan onze kust werd de zomer van 2020 eentje om nooit te vergeten. (foto VTM)
Voor de ordediensten aan onze kust werd de zomer van 2020 eentje om nooit te vergeten. (foto VTM)
Bert Vanden Berghe

Vanaf zondag schotelt VTM ons ‘Helden van Hier: De Kust’ voor, waarbij een cameraploeg vorige zomer drie maanden lang neerstreek in Oostende. Het resultaat is een opvallende terugblik op één van de meest bizarre zomers ooit, gedraaid door West-Vlaams productiehuis Geronimo.

In de eerste aflevering van Helden van Hier: De Kust wordt al snel duidelijk dat Oostende niet bepaald een rustige zomer heeft doorgemaakt in 2020. Omdat veel mensen niet op reis konden, was het er drukker dan ooit tevoren. De ordediensten hadden dan ook meer dan hun handen vol om alles in goede banen te leiden. Daarnaast had je ook de klassieke dronken strandgasten en verloren gelopen kinderen. Maar ook in de binnenstad viel aardig wat te beleven, zo bewijst een hilarisch fragment over een vrouw die na een aanrijding bijna nóg een ongeval veroorzaakt, onder het oog van twee agentes. Iets minder grappig was de overrompeling aan het station op 1 augustus, toen er te veel volk was en te weinig treinen. De beelden zorgen voor een golf van verontwaardiging. En net als de politiediensten, beleefde de productie dat vanop de eerste rij.

“De productie heeft zich driedubbel geplooid om dit te maken”

Het programma werd gemaakt door productiehuis Geronimo, opgericht door twee West-Vlamingen. Voor VTM maakten ze eerder al verschillende versies van Helden van Hier . Het idee ontstond tijdens de gesprekken voor Onder Vuur , de eerste fictiereeks van Geronimo voor Eén, waar een brandweerkorps in Oostende centraal staat. “We hebben al jaren een goed contact met burgemeester Bart Tommelein”, weet Emanuel Vanderjeugd van Geronimo. “Hij betrok als altijd in die gesprekken de verschillende hulpdiensten in zijn stad. Het idee ontstond daar om die diensten te volgen tijdens de zomer, waarvan we vorig voorjaar al wisten dat het geen gewone zomer zou worden.”

Huzarenstukje

De productie voor deze Helden van Hier is een technisch huzarenstukje. Er werd namelijk drie maanden lang gefilmd met een productieploeg van zo’n 50 man. “Dat komt omdat we voor het eerst niet één dienst volgen, maar zes verschillende. Concreet komt de spoedafdeling aan bod, de redders, de ambulancediensten, de strandpolitie, de politie en de luchtmacht, die de NH90 opereert (de vroegere Sea-King, red.). Dat betekende dat we dus zes ploegen nodig hadden. En meerdere diensten werken ook in shifts, dus… We waren onder de indruk hoe vlot die hele machinerie draait, hoe ze op elkaar afgestemd zijn en hoe ze altijd alles op alles zetten. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de Oostendse politieagenten: ze zijn vaak meer mens dan flik. Ze gaan bij niet-ernstige feiten altijd eerst proberen te bemiddelen.” Op zich is zo’n productie op poten zetten al geen sinecure. Maar deze ploeg had in de maanden daarvoor al alles uit de kast gehaald om Helden van Hier: Corona in te blikken voor VTM. Dat het productiehuis zo kort op de bal kon spelen, hadden ze te danken aan… virologe Erika Vlieghe. “We waren voor Canvas al vier jaar bezig met een docureeks over virussen. Toen had het grote publiek nog niet gehoord van Erika, die ons duidelijk maakte wat de impact van een virus kon betekenen. Toen corona uitbrak in China, waren we volop aan het filmen in het Instituut voor Tropische Geneeskunde en werd al snel duidelijk achter de schermen hoe ernstig de situatie was en zou worden. We zijn dan vrij snel naar de zender gestapt. Als bedrijf zijn we snel beginnen schakelen, met als resultaat dat we al aan het filmen waren toen de toenmalige premier Wilmès een lockdown aankondigde. Onze productieploegen hebben zich driedubbel geplooid en dat ook nog eens herhaald in de zomer. Heel straf. We zijn hen ongelooflijk erkentelijk en dankbaar”, aldus Emanuel Vanderjeugd.

Mede daardoor kon Geronimo altijd blijven doorwerken, al moesten ze hun fictiereeks vooruit schuiven. “De opnames verlopen heel vlot en we ronden die eind mei af. De samenwerking met de fictie-afdeling van de VRT is fantastisch. Verder draaien we nog een paar nieuwe zaken en bereiden we ons voor op enkele kleppers waar we hopelijk heel snel mee kunnen uitpakken!”

‘Helden Van Hier: De Kust’, vanaf 2 mei elke zondag om 19.55 uur bij VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier