Epische start De Mol 2021: ene West-Vlaming lost de andere af!

© VIER
© VIER
Marc Denys
Marc Denys Enthousiaste mollenvanger uit Veurne

De Mol is eindelijk terug. De eerste aflevering leverde misschien wel de spannendste opening ooit op. Dertigduizend Vlamingen hadden er alles voor over om aan de start te staan van het negende seizoen van ‘De Mol’. Voor Jens, de schrijnwerker uit Ieper, eindigt het avontuur nog voor het echt van start gaat. Zonder nog maar één voet op Duitse bodem te hebben gezet, wordt zijn plaatsje ingenomen door een andere West-Vlaming: Noah.

 © VIER
© VIER

Opdracht 1 – Afscheid van Jens – geen geld verdiend

Argentinië, Zuid-Afrika, Mexico, Vietnam, Griekenland, Liedekerke … Het avontuur wordt steeds dichter bij huis gespeeld en een uur voor de afreis naar Duitsland krijgen de kandidaten hun allereerste opdracht. Er kan 5.000 euro verdiend worden als de groep erin slaagt de andere groep van 10 mensen uit de wagen te houden. Deze groep greep net naast de selectie en zal een heroïsche strijd voeren in de vorm van een paintballwedstrijd.

Slechts 1 van deze aanvallers kan mee, als die persoon erin slaagt als eerste in een wagen te geraken, gewapend met een molboekje.

In de gietende regen op een maïsveld met graancirkels is het Noah die slaagt in de opdracht. Met nog enkele tellen op de klok kruipt hij moe maar voldaan in de wagen. Wat volgt, is een eerste eliminatietest in eigen land! Gilles De Coster roept vervolgens de namen van de kandidaten af die doorgaan. Jens blijft verbouwereerd achter en ziet zijn droom aan zijn neus voorbijgaan.

 © VIER
© VIER

Opdracht 2 – mensenkennis – 1.500 euro verdiend

Eerste Duitse halte is Sankt Goar, in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. De groep wordt verdeeld in 5 duo’s. De bedoeling is dat ze elkaar beter leren kennen. Twee kandidaten ‘knuffelen’ elkaar en geven informatie aan elkaar door over 3 verschillende thema’s die een rol spelen in hun leven. Ondertussen probeert een ander duo achter de deurtjes van koekoeksklokken uit te vissen wat juist het bevraagde thema is . Uiteindelijk slagen Samina, Jasmien en nieuwkomer Noah in de opdracht.

 © VIER
© VIER

Eliminatietest & Opdracht 3 – Het Kasteel – 1.200 euro verdiend

Het kasteel van het dorpje Alf vormt het decor van de afsluitende eliminatietest. In 3 verschillende ruimtes in het kasteel bevinden zich de namen van de 10 kandidaten. Elke gevonden naam in de ridderzaal, toren en kerker levert 300 euro op. Deze gevonden personen krijgen hun scherm niet te zien.

Wie zoekt, die vindt en zo wordt 1.200 euro bij elkaar gespeeld. Dami, Kevin, Lennart of Noah had eigenlijk een rood scherm, maar wordt zo in het spel gehouden! Dit viel me op bij de 10 kandidaten …

Sven (41) – Horeca-uitbater uit Aalst

 © VIER
© VIER

Sven wou een geruisloze kandidaat zijn die zich integreert in de groep zonder echt op te vallen. Dat plan mag hij echter opbergen. In het maïsveld probeert hij de anderen voor de gek te houden door hen te doen geloven dat hij in Liedekerke woont. Hij houdt niet van groepsknuffels, beschuldigt graag anderen als het eventjes verkeerd gaat en bij de koekoeksklokken vindt hij lachen belangrijker dan te slagen in de opdracht.

Hij laat graag uitschijnen dat het geld in de pot hem niet zo interesseert, maar ik trap er voorlopig niet in. Kandidaat met ambitie!

Samina (42) – Flamencolerares uit Houthalen

 © VIER
© VIER

Tijdens de eerste opdracht met de paintballproef gunt de groep Samina de leiding. Het lijkt me niet logisch dat de Mol zich in dit hoekje laat dringen. Samina komt heel oprecht over en ze kan de vraag over Dami beantwoorden (dat Dami graag een zeemeermin zou willen zijn). Samina lijkt me een leuke kandidate.

Philip (51) – Docent marketing uit Burcht

 © VIER
© VIER

Philip, die vloeiend Duits spreekt, geeft het goede busnummer (waar hij zijn echtgenote leerde kennen) door aan Noah, wat 500 euro oplevert voor de groep. Het snelle dichtslaan van de kast, waarin de speldoos van Dokter Bibber zich bevindt, valt op. Zijn gokje naar de naam van een restaurant ‘De donkere kelder’ lijkt te verwijzen naar de plaats van de laatste opdracht. Toeval?

Lennart (25) – Opvoeder uit Schoonbroek

 © VIER
© VIER

Lennart treedt tijdens deze eerste aflevering niet echt op de voorgrond, waardoor ik hem voorlopig nog niet kan inschatten.

Katrien (39) – Vaatchirurg uit Nieuwrode

 © VIER
© VIER

Katrien, als vaatchirurg, lijkt OK (operatiekwartier, nvdr) niet te snappen? Verder vraag ik me af met welk gevoel Katrien terugkijkt op haar opdracht met Kevin. Ze vraagt expliciet naar de naam van het dier dat als tattoo op de arm van Kevin staat, maar kan hem uiteindelijk niet reproduceren.

Kevin (30) – Jurist uit Gent

Voorlopig zien we nog weinig manipulatieve spelletje of onverwachte beslissingen bij Kevin, maar toch valt hij mij op. Hij pareert de vraag van Katrien naar meer info over zijn tattoo met de opmerking ‘het zal over Koen gaan’. En juist de naam van de Parasaurolophus is 500 euro waard. Ik vind het heel verdacht en dan had ik nog niet eens gezien dat Kevin zijn molboekje volkriebelt in het Arabisch.

Annelotte (25) – Recruiter uit Dilbeek

 © VIER
© VIER

Annelotte, bijgenaamd Lottiepoes, geeft de correcte namen door van haar 3 boerenpaarden aan Jasmien, wat 500 euro oplevert voor de groep. Ze lijkt me een leuke kandidate die er echt voor zal gaan.

Jasmien (30) – Advocate uit Ternat

 © VIER
© VIER

Het valt Sven op dat Jasmien heel veel notities neemt in haar molboekje. Vooraf vertrouwde ze de kijker al toe dat ze makkelijk mensen kan doen geloven dat ze er helemaal voor gaat. Ik hou haar in het oog!

Dami (20) – studente psychologie

 © VIER
© VIER

Dami schiet op het maïsveld als eerste een aanvaller af. Tijdens opdracht 2 geeft ze voldoende info door, zodat er 500 euro gewonnen wordt.

Noah (18) – student orthopedagogie

 © VIER
© VIER

Noah pakt het zwarte molboekje tijdens de eerste opdracht en verdient vervolgens 500 euro, dankzij het juiste busnummer bij het verhaaltje van Philip.

Ik hou onze West-Vlaamse vertegenwoordiger wel nauwlettend in het oog. Is het toeval dat de ene West-Vlaming de plaats van de andere inneemt? Gilles weet ons op het einde van de aflevering te vertellen dat ook de Mol moest vrezen voor zijn plaats en Jens leek wel héél ontgoocheld. Kreeg hij als allereerste Mol ooit het gevreesde rode scherm? Beide Mollen kenden elkaar al voor de start … 2 West-Vlaamse Mollen?

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.