De Dolfijntjes coveren Raymond van het Groenewoud in The Best Of

Wim Willaert en Wim Opbrouck brengen een eigenzinnige versie van ‘Vlaanderen boven’. (foto VTM)
Bert Vanden Berghe

Op dinsdag 12 oktober mag Raymond van het Groenewoud, met roots in Brugge, plaatsnemen op de eervolle troon van The Best Of bij VTM. Onder meer De Dolfijntjes, met Wim Opbrouck en Wim Willaert, brengen een eerbetoon.

Vlaanderen bepaalt wat de vijf allergrootste hits uit zijn rijke repertoire zijn. Raymond schreef meer dan 400 songs en tientallen daarvan werden cultureel erfgoed. De zenuwen staan dus strak gespannen bij de performers van deze week: Tourist LeMC, Admiral Freebee, Lady Linn en de verrassende duo’s Sandra Kim & Slongs en ‘De Dolfijntjes’ Wim Opbrouck & Wim Willaert. “We brengen Vlaanderen Boven”, aldus de eerste Wim. “Maar we hebben het vertaald naar het Frans”, grapt de andere Wim.

Raymond van het Groenewoud wordt gelauwerd door enkele bekende vrienden. (foto VTM)
Raymond van het Groenewoud wordt gelauwerd door enkele bekende vrienden. (foto VTM)

Een persoonlijke top 5 van zijn songs heeft Raymond niet. “Ik kan pas genieten van liedjes als ze van andere mensen zijn. Bij mijn liedjes weet ik zelf wat eraan scheelt. Ik verschiet wel eens als het op de radio komt: de ene keer valt het mee, de andere keer denk ik ‘jongens toch’.” In The Best Of kan Raymond gelukkig genieten van de muziek die collega-artiesten voor hem brengen.

Beatle-trut

Ze zijn de laatkomers van dienst en zetten de boel backstage tamelijk op stelten, maar op het podium weten De Dolfijntjes Raymond te charmeren met hun eigenwijze versie van Vlaanderen Boven. Lady Linn ontroert met haar cover van Gelukkig Zijn en Tourist LeMC brengt de klassieker Twee Meisjes… in het Antwerps. ‘Koningin’ Sandra Kim maakt samen met Slongs indruk met Je Veux De L’Amour. Admiral Freebee brengt Meisjes, de song die van Nederland tot in West-Vlaanderen voor controverse zorgde. “’Ze komen zelden klaar’ was lastig voor de feministen in Nederland”, aldus Raymond. “En ook ‘ze komen goed van pas’. Terwijl ik dacht: ‘Dat is geen hautaine positionering, dat is gewoon wederzijds’.”

De aflevering vertelt ook wat meer over Raymond naast zijn leven als artiest. Oudste zoon Jasper vertelt over de band met zijn papa, boezemvriend Philippe onthult waarom Raymond “een Beatle-trut” is en voetbalvriend Johan Boskamp vertelt over hoe de twee elkaar leerden kennen op het voetbalveld van RWDM. “Elke zondag kwam hij kijken”, aldus Boskamp. Voetballer worden was Raymonds eerste grote kinderdroom, maar pesterijen staken daar een stokje voor. “Ik was zo getraumatiseerd dat ik dacht: ik ga dat niet doen want dan gaan ze mij wéér uitlachen omdat ik een Hollander ben. En misschien voelde ik toen al dat ik niet alle ingrediënten heb om het echt te maken.”

The Best Of Raymond van het Groenewoud: morgen, dinsdag 12 oktober, om 20.35 uur bij VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier