Kortrijkse jeugdlokalen krijgen betere internetverbinding

Tijdens vergaderingen zoeken jeugdverenigingen als eens zaken op via hun gsm. © Getty Images
Redactie KW

Op de gemeenteraad van maandag 19 februari zal een aanpassing in het subsidiereglement voor jeugdinitiatieven worden goedgekeurd. De aanpassing zorgt ervoor dat de subsidies de kost voor een internetabonnement en de activatie daarvan ondersteunen. De aanpassing van het subsidiereglement komt een jaar nadat gemeenteraadslid Matti Vandemaele (Groen) het belang van internet in jeugdlokalen aanhaalde.

In januari 2023 stelde Matti Vandemaele voor om internet in jeugdlokalen te ondersteunen. Dat deed hij als gevolg van enkele gesprekken met Kortrijkse jeugdverenigingen: “In jeugdbewegingen willen oudere afdelingen sneller eens een spel spelen waarin een gsm verwerkt zit. In veel lokalen is er geen internetverbinding en dan moeten de leden en leiding gebruikmaken van hun eigen data.”

Naast internet voor de jeugdwerkactiviteiten, kan het voor de voorbereidingsfases ook van pas komen. “Tijdens onze vergaderingen zoeken we vaak zaken op. Ook tijdens kampvoorbereidingen en werkdagen voor evenementen merken we dat we vaak de hulp van het internet kunnen gebruiken”, klinkt het bij Nina Hermans, groepsleidster van Chiro Stine.

Schepen van Kinderen en jongeren Bert Herrewyn ging met het voorstel aan de slag: “Jeugdverenigingen moeten origineel uit de hoek komen en inspelen op de noden en wensen van de kinderen en jongeren die ze bereiken. In meerdere situaties wil dat ook zeggen dat ze op hun locatie een online aanbod moeten kunnen aanbieden zoals het streamen van een film of een spel met online opdrachten. Om de kost van internet niet te verhalen op de persoonlijke abonnementen van leiding, willen we dat financieel vanuit de stad mogelijk maken.”

Aanpassing subsidiereglement

Het subsidiereglement werd aangepast, waardoor de subsidies de helft van een internetabonnement kunnen opvangen tot een maximaal bedrag van 250 euro per werkjaar. Ook de activatiekost van een internetabonnement krijgt een eenmalige ondersteuning van 50 euro. Door de stopzetting van de huurovereenkomsten met jeugdhuis Reflex en De Plekke, is er extra budget om de internetkosten vanuit de stad te financieren. De aanpassingen van het subsidiereglement zou na goedkeuring ingaan vanaf 1 september, waardoor de eerste uitbetaling volgt in 2026.

Vandemaele is verheugd dat zijn voorstel wordt opgenomen in het subsidiereglement. “Het is op zich iets kleins, maar je kan er veel jeugdverenigingen mee helpen. Het is ook een logische manier om het op deze manier te faciliteren. Jeugdbewegingen kunnen zo zelf beslissen of ze het interessant vinden en erin willen meestappen”, aldus Vandemaele.

Extra mogelijkheden

Bij de jeugdverenigingen klinkt er enig enthousiasme over de aanpassing. “In onze lokalen hebben we zelfs amper bereik. Met de ondersteuning van subsidies zal het financieel mogelijk zijn om de kosten van een internetabonnement en bereikboosters te dragen”, klinkt het bij Colin Lavaert, groepsleider van KSA-Chiro Bissegem. Ook Jeugdhuis ’t Arsenaal wordt het nieuws goed ontvangen. “Het is leuk om te zien dat er meer tegemoetkomingen zijn voor jeugdvereniging, want de voorbije jaren hebben we een aantal jeugdhuizen vaarwel zien zeggen. We hebben al een internetverbinding, maar we kunnen de bijkomende ondersteuning wel gebruiken”, vertelt voorzitter Simon Theys.

Volgende legislatuur komen er normaal gezien verbouwingen aan voor het jeugdhuis. “We zouden dan ook een alarm en camera’s laten plaatsen die we via internet kunnen bekijken. In de buurt zijn er helaas soms inbraakgolven die het meestal op jeugdgebouwen hebben gemunt”, vult hij nog aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier