Kustbewoners krijgen mogelijk geen voorrang meer bij verkoop bouwgrond

Redactie KW

De kans bestaat dat kustgemeenten bij de verkoop van bouwgronden geen voorrang meer mogen geven aan mensen uit eigen streek. Volgens het Europees Justitiehof schendt het decreet Wonen in eigen streek de gelijkheidsprincipes. Kustgemeenten waaronder De Haan pleiten alvast voor het Vlaams decreet dat dit regelt. Betaalbaar wonen voor wie een band kan aantonen met de streek, is belangrijk aan de kust, zegt volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele.

Wonen in eigen streek laat kustgemeenten toe om bepaalde bouwgronden voor te behouden voor mensen uit eigen gemeente. Zo vermijden ze dat kustbewoners niet kunnen optornen tegen rijkere inwijkelingen die aan de kust alles opkopen en de prijzen de hoogte injagen. Het systeem ligt nu in Europa onder vuur.

Geen zo’n vaart

Volgens Jan Jassogne van de Vlaamse vastgoedmakelaars loopt het geen zo’n vaart met de kritiek die Europa nu uit. Hij relativeert ook de peperdure vastgoedprijzen waar iedereen nu mee dweept. Net als Wilfried Vandaele zeggen ook de vastgoedmakelaars dat ze achter de doelstelling van het decreet blijven staan. Het is ook maar één van de mogelijkheden om de kust betaalbaar te houden.

Verkiezingen

Met de verkiezingen worden nu veel beloftes gemaakt over goedkoper wonen. Alle specialisten zijn het er over eens dat wonen wellicht nergens goedkoper wordt. Lokale politici gaan daaraan weinig veranderen. Een belangrijk moment wordt wellicht wel de nieuwe Vlaamse woonpolitiek na de Vlaamse verkiezingen van 2014.

Kustbewoners krijgen mogelijk geen voorrang meer bij verkoop bouwgrond

Bekijk hier de reportage

(SK/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.