Kunstproject en renovatie duiktank pijlers 100 jaar Transfo Zwevegem

Redactie KW

In het kader van 100 jaar Transfo in Zwevegem staat voor september een groots kunstproject op het programma.

Transfo in Zwevegem is een oude elektriciteitscentrale van begin vorige eeuw. De hele site is als industrieel erfgoed geklasseerd en krijgt geleidelijk aan nieuwe bestemmingen. De indrukwekkende machinezaal is gerenoveerd en een uniek decor voor allerlei evenementen.

Transfo is een project dat de financiële draagkracht van de gemeente Zwevegem op de proef stelt. Dit jaar wordt 100 jaar Transfo gevierd met in september een kunstproject waarbij gerenommeerde kunstenaars samenwerken met mensen en verenigingen uit Zwevegem. Het nieuwe gemeentebestuur wil met die viering ook het kostenplaatje niet uit het oog verliezen.

Meer dan gemeente alleen

“Met 100 jaar willen we dat in de kijker zetten en aantonen dat het geen gemeentelijk project is maar een regionaal, provinciaal en zelfs internationaal project. We moeten er andere partners in betrekken om te financieren,” zegt burgemeester Marc Doutreluigne. De renovatie van de hele site wordt op zo’n 25 miljoen euro geraamd. De gemeente zal vermoedelijk ruim 9 miljoen inbrengen, de rest moet van subsidies komen. Zowel Europa, Vlaanderen als de provincie dragen bij.

Naast evenementen binnenin is de site ook een plek voor avontuurlijke sporten. Het oliereservoir van 15 meter diep wordt een duiktank voor duikers . De herbestemming zal zo’n 4 miljoen euro kosten. Zowat de helft is op rekening van de provincie. “Ik ben apentrots dat we dit kunnen realiseren,” zegt gedeputeerde Carl Vereecke. “Niet enkel in de provincie maar ook in Vlaanderen, zelfs voor West-Europa zal het een uniek project worden.”

Over zowat vijf jaar zou de hele Transfo-site in Zwevegem gerenoveerd moeten zijn.

(JV/KV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.