IJzerwake verhuist naar dag van IJzerbedevaart

Redactie KW

De IJzerwake zal in 2012 op dezelfde dag plaatsvinden als de IJzerbedevaart, de organisatie waarvan de IJzerwake zich een tiental jaar geleden heeft afgesplitst. “We verhuizen van 19 augustus naar 26 augustus 2012 op vraag van de medewerkers”, zegt Nancy Six van de IJzerwake. “Op 19 augustus zijn veel medewerkers namelijk op vakantie. Maar we willen de IJzerbedevaart zeker geen concurrentie aandoen.”

De eerste IJzerwake in Steenstrate vond plaats in 2003 en werd sindsdien telkens één week voor de IJzerbedevaart gehouden. Met succes, want uit tellingen blijkt dat de IJzerwake telkens een veelvoud van het aantal bezoekers aantrok in vergelijking met de IJzerbedevaart. “Behalve de datum blijft alles hetzelfde, zoals de weide in Steenstrate op ongeveer 15 kilometer van de IJzertoren. In het verleden hebben we al meermaals de hand uitgestoken naar de IJzerbedevaart om weer samen een manifestatie te organiseren, maar die wordt steeds geweigerd”, zegt Nancy Six.

Dirk Demeurie, Algemeen Secretaris van het IJzerbedevaartcomité, ziet alles met lede ogen gebeuren. “We kunnen hen niets verbieden, maar wij zullen verder blijven doen op ons élan. En over hun uitgestoken hand blijven we ook bij ons standpunt. We schudden geen hand met mensen die nu al jaren de frontgedachte van vrede, vrijheid en verdraagzaamheid verkrachten door elk jaar notoire collaborateurs te huldigen.”

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.