“Helft van onze 75-plussers loopt risico op ondervoeding”

© Photograph: Alamy
Redactie KW

Bijna de helft (49 procent) van de 75-plussers is ondervoed of loopt kans op ondervoeding, blijkt uit cijfers van een pilootproject in Noord-West-Vlaanderen van het Wit-Gele Kruis.

In januari 2013 startte het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen in samenwerking met negen artsen uit de regio Oostkust, Brugge en Torhout, een pilootproject om aan de hand van verpleegkundige observaties ondervoeding bij patiënten tijdig op te sporen. Bij patiënten tussen de 65 en 74 jaar liep 29 procent een risico op ondervoeding, en was 14 procent daadwerkelijk ondervoed. In de categorie boven 75 jaar lag het risicopercentage op 38 procent, en was 11 procent ondervoed. Die cijfers liggen in lijn met cijfers die Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) onlangs bekendmaakte. Uit die cijfers bleek dat 45 procent van de 70-plussers risico loopt op ondervoeding.

Heel West-Vlaanderen screenen

Het Wit-Gele Kruis in West-Vlaanderen wil nu over de hele provincie een systematische screening uitrollen. Er komt ook een educatieve patiëntenbrochure. “In overleg met onze dieetdienst hebben we een educatieve infobrochure uitgewerkt die de verpleegkundige, na overleg met de arts, bij iedere patiënt met een verhoogd risico op ondervoeding kan afgeven en toelichten. De brochure is geschreven op maat van de patiënt en mantelzorger, en bevat concrete tips en duidelijke voorbeelden”, aldus Jo Logghe, verpleegkundig directeur van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen.

Volgens Logghe eten bejaarden niet alleen te weinig, maar ook onvoldoende gevarieerd. Dat kan ook komen door problemen met het slikken of met het gebit, of door smaakstoornissen.

(Belga/FJA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.