Gezocht : leesbeesten !

Redactie KW

STADEN Wie graag leest, kan binnenkort zijn hartje ophalen in bibliotheek De Gobbe. Want dan start het nieuwe leesjaar in het kader van de Kinder- en Jeugdjury.

Ook dit jaar start er weer een nieuw werkjaar van de Kinder- en Jeugdjury in de Stadense bibliotheek. “Deze werkgroep bestaat al vele jaren en heeft een vijftal enthousiaste begeleiders”, vertelt hoofdbibliothecaris Ann Maertens. Voorwaarde om tot de jury toegelaten te worden ? “Je moet natuurlijk graag lezen, want een jurylid moet algauw een tiental boeken lezen.”

Jouw stem telt !

De Kinder- en Jeugdjury telt meer dan 6 000 leden over heel Vlaanderen. “De juryleden worden onderverdeeld in groepen volgens leeftijd”, legt Ann uit. “Bij ons heb je vier categorie : 8 tot 10 jaar, 10 tot 12 jaar, 12 tot 14 jaar en de 14-plussers.”

Hoe het dan precies in zijn werk gaat ? “Elk jurylid krijgt een aantal geselecteerde boeken. Die worden dan over een periode van een aantal maanden gelezen.” Tussenin komen de juryleden een viertal keer samen. “Dan worden een aantal boeken besproken en per boek wordt ook een rapport opgesteld. Die bijeenkomsten zijn altijd heel gezellig met een hapje en een drankje en de begeleiders proberen er telkens iets leuks van te maken.”

Boekenfeest

Op het einde van het leesjaar – ergens in april – mogen de lezers hun eigen ranking opstellen. “De punten worden dan samengeteld en de beste boeken verkozen. Die punten worden dan op het vlak van Vlaanderen opgeteld. Elke stem telt dus !”

In mei volgt dan het boekenfeest. “Ieder jaar trekken we daar met een aantal lezers naartoe en het is telkens weer ambiance : je ontmoet de auteurs van de boeken en er is een feestelijke prijsuitreiking”, besluit Ann.

(Joke Lefevere)

Wie lid wil worden van de KJV kan terecht in bibliotheek De Gobbe voor meer informatie.

De KJV-begeleidsters zijn weer klaar voor een nieuw leesjaar. Op de foto van links naar rechts hoofdbibliothecaris Ann Maertens, Ann Busquart, Miet Dumoulin, An Sintobin en Joke Lefevere. (Foto Jos)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.