Erfgoedhalte rond Sir Reginald Blomfield, ontwerper van de Menenpoort, onthuld

Schepen Valentijn Despeghel en directeur Commonwealth Geert Bekaert onthullen de erfgoedhalte. © EF
Redactie KW

In mei besliste de gemeenteraad van Ieper om het pad op de vestingen tussen de Menenpoort en het voormalig openluchtzwembad te vernoemen naar de Britse architect Sir Reginald Blomfield (1856-1942). Dat gebeurde op voordracht van de Ieperse straatnamencommissie.

Rond de figuur van Reginald Blomfield hebben de straatnamencommissie, Stad Ieper, CO7 en de CWGC een erfgoedhalte gemaakt, die vrijdagavond werd onthuld. Sir Reginald Blomfield werd in Nymet Tracey in Devon geboren op 20 december 1856. Blomfield is naast architect, ook tuinontwerper en auteur. Hij maakte eind negentiende eeuw furore als ontwerper van landhuizen en behoort tot de absolute top in zijn tijd.

Oorlogsmonumenten

De Eerste Wereldoorlog geeft Blomfields carriére een boost. In opdracht van de Commonwealth War Graves Commision ontwerpt hij talrijke oorlogsmonumenten. Hij tekent 120 begraafplaatsen voor de Commonwealth, waarvan er een 40-tal in de omgeving van Ieper liggen.

De Ieperse Menenpoort is een van zijn pronkstukken. De bouw startte in 1923 en de Menenpoort werd onthuld op 24 juli 1927, toen weerklonk ook voor het eerst de Last Post.

De erfgoedhalte kan je vinden op het Blomfieldpad, waar ze voor een beperkte tijd zal staan. Schepen Valentijn Despeghel verwoordde de gedachte van enkele aanwezigen om er een blijvend aandenken van Reginald Blomfield te plaatsen, gezien zijn verdiensten voor de hele omgeving van Ieper en niet in het minst voor het ontwerp van de Menenpoort, het monument dat Ieper verweeft met de Eerste Wereldoorlog.

(EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier