Wie in Roeselare gaat shoppen wordt meteen getrakteerd op een koffie, pannenkoek of zelfs een cava

Het nieuwe shoppingseizoen werd passend geopend. © Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Het shoppingseizoen is officieel afgetrapt in Roeselare. Dit jaar pakken ze uit met een nieuwigheid. Wie shopt, wordt meteen getrakteerd op iets lekkers. Afhankelijk van de grootte van de aankoop weliswaar. Roeselare is de eerste stad die zoiets aanbiedt.

Na een succesvolle kerst- en romantische valentijnsperiode, gaat Stad Roeselare de lente in met een resem ambitieuze initiatieven. Kleurrijke versiering en vergroening maken de shopbeleving in het centrum nog aangenamer. Er staan ook tal van spetterende evenementen voor de deur en wie shopt, wordt getrakteerd in de horeca. Handelaars en horeca-ondernemers krijgen extra ondersteuning en de Roeselare Kadobon zit straks in een nieuw jasje.

“Met deze acties blijven we Roeselare op de kaart zetten als dé shoppingstad bij uitstek. Nu de lente in het land is, willen we de shoppers extra verwennen en de handelaars en horeca-ondernemers extra ondersteunen. Daarom zorgen we voor een gezellige winkelstad waar altijd iets te beleven valt”, aldus burgemeester Kris Declercq.

Win je winkel

Ondanks het veranderende winkellandschap behoudt Roeselare haar positie als shoppingstad. Dat tonen ook de leegstandscijfers van de kern. Maandelijks wordt het aantal vrijstaande panden nauwgezet gemonitord. Hoewel er nog af en toe zaken verdwijnen, vinden veel nieuwkomers hun weg naar de kern. Binnenkort openen Hawaiian Poké Bowl en Lunchbar Mellon de deuren op de Grote Markt en de Ooststraat.

Startende ondernemers kunnen al een beroep doen op heel wat steun vanuit de Stad. Maar dit jaar gaat de Stad een stapje verder. Binnenkort lanceert Roeselare ‘Win je winkel’, een wedstrijd waarbij een startende ondernemer een jaar lang een pand op een toplocatie in het centrum wint.

Bloemen en vlinders in de straten

De werken op het Stationsplein naderen hun ontknoping. Nog voor de Batjes zal het plein volledig afgewerkt zijn. Maar liefst 500 betonnen tegels maken er plaats voor meer groen in de stad. De kortparkeerzone, vlakbij de toegang tot de Ooststraat, wordt voor een deel omgevormd tot een speelzone. Het nieuwe Stationsplein wordt een echte opwaardering voor het centrum met gezellige terrassen. Kortom: een sfeervolle plek waar jong en oud elkaar ontmoeten.

In de straten zelf wandel je binnenkort onder de bloemen en vlinders. Met thematische lente- en zomeraankleding zet de Stad volop in op het zomergevoel. Door middel van extra overspanningen in het verkeersvrije deel van de Ooststraat kuier je daar binnenkort tussen de vlinders.

Straks geniet je ook extra intens van terrasjes doen, want door de kleurrijke guirlandes is sfeer en gezelligheid verzekerd. Voor het eerst wordt ook het Gezelligste Zomerterras van Roeselare verkozen. Het belooft alvast een moeilijke keuze te worden voor de jury.

Een hart voor horeca

De combinatie van retail en horeca is cruciaal in de winkelstad. Om de personeelsproblematiek aan te pakken, is er voor de derde keer de horecabrigade. Deze gratis opleiding stoomt geïnteresseerden helemaal klaar voor een vakantie-, flexi- of vaste job in de horeca.

Daarnaast zet Roeselare in op individuele coachingstrajecten voor de horecaondernemers. Wie graag tips wil om hun zaak nog rendabeler en kwalitatiever te maken, kan een beroep doen op een horecacoach. Zo kunnen ze hun zaak klaar maken voor de toekomst.

Roeselare trakteert

Roeselare gaat digitaal. Vanaf vandaag worden shoppers beloond met een traktaat in de Roeselaarse horeca. Met behulp van de innovatieve app Swave zorgt de Stad voor een unieke kruisbestuiving tussen winkels en horeca. Het principe is erg eenvoudig. Je shopt in één van de deelnemende winkels en spendeert een bepaald bedrag. Daarna scan je je kassaticket met de Swave-app en zie je een lijst met alle beschikbare traktaten in de deelnemende horecazaken. Je kan ervoor kiezen om meteen naar de horecazaak te gaan om te genieten van jouw traktaat of dat op een later moment in de komende maand te doen. Roeselare is de eerste stad waar de app wordt gebruikt. Deelnemende handelszaken zullen duidelijk herkenbaar zijn.

Heel het jaar door beleving

De Stad slaat opnieuw de handen in elkaar met de vzw Shopping en Centrum Roeselare om talrijke evenementen te organiseren.

Op zaterdag 6 april ontmoeten kinderen hun favoriete helden in Roeselare. Sarah van Ketnet, Mega Mindy, Bumba en Piet Piraat bezorgen het hele gezin een onvergetelijke dag. Je scoort de leukste stuks in de vele kinderadresjes en maakt ook nog eens kans op een Plopsa-arrangement voor het hele gezin.

Op vrijdag 26 en zaterdag 27 april organiseert Libelle voor het eerst de Libelle Lente Dagen in Roeselare. Een nieuw shoppingevenement waarbij shoppers de lentekriebels letterlijk en figuurlijk zullen voelen.

Van vrijdag 21 juni tot en met maandag 24 juni wordt het centrum tijdens de Batjes een bruisende braderie, met optredens en straatanimatie voor groot en klein.

Een hippe sfeer en meer publiek in de stad? De lokale dansscholen zetten hun beste beentje voor om dit voor elkaar te krijgen tijdens City Dance Fever op zaterdag 14 september. Een week later laat je je onderdompelen in cultuur en muziek tijdens het driejaarlijkse circus- en straattheaterfestival De Grote Stooringe tijdens de Rodenbachfeesten op 21 en 22 september.

Klant is letterlijk koning in Roeselare tijdens het Weekend van de Klant op 5 en 6 oktober. Beleef de meest bruisende sfeer van Vlaanderen en laat je in de watten leggen door onze sympathieke winkeliers en horeca-ondernemers.

De Roeselare Kadobon in een nieuw jasje

De Roeselare Kadobon is geldig bij meer dan 200 handelaars en horecazaken en zo het ideale cadeau voor ieders smaak. Binnenkort wordt de bon gemoderniseerd en krijgt hij een nieuw jasje. Ook het aanbod wordt verder uitgebreid.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier