Westwing Tower is het sluitstuk van bedrijvenpark Westwing Park, groen plein wordt kers op de taart

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Met de realisatie van Westwing Tower kent het bedrijvencomplex Westwing Park langs de E403 in Roeselare haar symbolisch sluitstuk: een van de hoogste kantoortorens van West-Vlaanderen.

Het monumentaal poortgebouw, gebouwd door Alheembouw in opdracht van Steenoven en Cennini Holding vormt het gezicht van het park, maar maakt ook een groter gebaar naar de omgeving.

Aansluitend op de toren verschijnt een centraal gelegen, groen plein dat uitnodigt tot ontmoeting. Tegelijk is het de katalysator van een compleet vernieuwd mobiliteitsplan op en rond de site, dat het project verder verankert in de stad. Toren en park belichamen de geïntegreerde visie van B2Ai, waarbij masterplanning, architectuur, engineering en interieur minutieus verknoopt zijn met elkaar. “Westwing Tower vormt de epiloog van een verhaal waar meer dan vijfentwintig jaar aan geschreven is”, aldus Pieterjan Vermoortel, CEO – B2Ai.

Sluitstuk van het masterplan

B2Ai startte reeds in 1998 met het masterplan voor de ontwikkeling van Westwing Park, toen nog onder de noemer Accent Business Park. Het kantorencomplex moest een kloppend economisch hart worden, centraal op de as Kortrijk-Brugge. Een kwarteeuw later, na de laatste ontwikkelingen in opdracht van Steenoven en Cennini Holding, lijkt die ambitie verwezenlijkt en is de bedrijfslocatie uitgegroeid tot een van de grootste van de regio, met ook ruimte voor het Mercure Hotel en een administratief gebouw voor politiezone RIHO.

Op de kruising van de E403 en de ring rond Roeselare vormt Westwing Tower de entree tot de site: een monumentaal poortgebouw, gekarakteriseerd door een stapeling van steeds groter wordende volumes en gearticuleerd met afwisselende kruismotieven. Een landmark dat 57 meter uitstijgt boven het maaiveld en zo een gezicht geeft aan het park, maar dat ook een duidelijk antwoord formuleert op hedendaagse vraagstukken rond mobiliteit, duurzaamheid en leefbaarheid in werkomgevingen.

Groene spil

De keuze voor een beperkte footprint en verticale stapeling maakt ruimte vrij voor een inwendig publiek plein, dat alle gebouwen verbindt en bedient, en zo een kwaliteitsinjectie geeft aan de hele site. De groene plek vormt het hart van de site met een sterke nadruk op ecologie en sociale interactie. Waterpartijen, biodiverse beplanting en uiteenlopende boomsoorten vormen een klimaatrobuuste omgeving die de verbinding en ontmoeting tussen medewerkers en bezoekers bevordert.

In de gelijkvloerse plint van de toren vind je bovendien publieke functies. Weldra opent foodbar Cotton Kitchen de deuren. Tegelijk gaat de integratie van het binnengebied hand in hand met de optimalisatie van het bestaande circulatieplan. Achteraan de site komt een nieuw parkeergebouw, dat het autoverkeer logischer organiseert, bestaande fietsroutes worden geoptimaliseerd en een bushalte brengt openbaar vervoer tot op de site.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier