West-Vlaming verdient gemiddeld 19.725 euro: Knokke-Heist en Koksijde absolute koplopers

Olaf Verhaeghe

Het gemiddeld inkomen in West-Vlaanderen bedroeg in 2018 19.725 euro. Dat is het op drie na hoogste in vergelijking met de andere Belgische provincies en net geen 100 euro boven het nationaal gemiddelde. Twee West-Vlaamse gemeenten – Knokke-Heist en Koksijde – halen de top tien van de hoogste gemiddelde inkomens.

Eerst het goede nieuws: gemiddeld gezien ligt het inkomen in West-Vlaanderen boven het nationaal gemiddelde en dat gemiddeld inkomen stijgt jaar na jaar. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde cijfers over de fiscale inkomens van het Belgische statistiekbureau Statbel. Die statistiek bekijkt de inkomens op basis van het aanslagjaar 2019 en focust dus op het inkomen voor 2018.

Met het inkomen wordt het netto belastbare inkomen bedoeld. Die bedragen worden berekend op basis van de aangiften van de jaarlijkse personenbelasting en omvatten de belastbare inkomsten uit beroep, vervangingsinkomens, pensioenen, dividenden, het kadastraal inkomen en onderhoudsuitkeringen. Niet-belaste inkomsten zoals het kindergeld of het leefloon maken geen deel uit van die fiscale inkomen.

Drie provincies boven West-Vlaanderen

In 2018 bedroeg het gemiddelde belastbare inkomen voor heel België 18.768 euro. Met 19.725 euro ligt het West-Vlaams gemiddelde daar voor 2018 exact 957 euro boven. In Vlaanderen moeten we Vlaams-Brabant (21.936 euro) en Oost-Vlaanderen (20.436 euro) laten voorgaan. Antwerpen (19.621 euro) en Limburg (18.793 euro) doen het net een tikkeltje minder goed, maar zitten nog altijd boven het nationaal gemiddelde. De derde provincie die ons ‘klopt’, is Waals-Brabant met een gemiddeld inkomen van 21.576 euro.

Het nationaal gemiddelde wordt echter vooral door Wallonië (17.672 euro) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (14.668 euro) naar beneden getrokken. Kijken we enkel naar het Vlaams gemiddelde, dan ligt het inkomen in West-Vlaanderen exact 400 euro lager. De Vlaming verdiende in 2018 gemiddeld bekeken 20.125 euro op jaarbasis.

Ontdek op deze kaart hoeveel het gemiddeld inkomen in jouw gemeente bedraagt:

Twee West-Vlaamse gemeenten in nationale top tien

Met een inkomen van 30.439 euro is het Oost-Vlaamse Sint-Martens-Latem de gemeente met het hoogste gemiddeld inkomen per jaar. Een inwoner van die gemeente beschikt over een inkomen dat gemiddeld 62,2 procent hoger ligt dan het nationaal gemiddelde. In de top tien van gemeenten met de hoogste gemiddelde inkomens duiken ook twee West-Vlaamse op. Knokke-Heist op plaats vijf met 27.005 euro (48 procent boven het nationaal gemiddelde) en Koksijde op plaats acht met 26.677 euro (42,1 procent boven het gemiddelde).

Aan de andere kant van het spectrum zijn vooral Brusselse gemeenten terug te vinden. Sint-Joost-ten-Node is de Belgische gemeente met de laagste inkomens. Een inwoner daar verdiende in 2018 gemiddeld 9.491 euro, net geen 50 procent onder het nationaal gemiddelde. Ook Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht, Schaarbeek, Koekelberg en Brussel zelf maken deel uit van de tien gemeenten met de laagste gemiddelde inkomens.

De volledige lijst voor de West-Vlaamse gemeenten vind je hieronder

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.