West-Vlaamse hoortechnologie gaat viraal: topdeal voor Wevelgems bedrijf

Een vrouw belt op straat, met behulp van 'oortjes'. Die krijgen Jacoti-technologie. © Getty Images
Philippe Verhaest

Al tien jaar timmert Jacoti aan de weg richting absolute top in de hoortechnologiesector. Nu heeft het een deal met Qualcomm, een Amerikaanse chipfabrikant die de software van het Wevelgemse bedrijf zal integreren in zijn computerchips voor headsets en oortjes. “We willen de allerbeste hoortechnologie voor een zo breed mogelijk publiek”, zegt ceo Jacques Kinsbergen.

Voor Jacques Kinsbergen (62), de oprichter en ceo van Jacoti, is de deal de kroon op jaren van pionierswerk. Kinsbergen bouwde een carrière uit in gehoortechnologie, in de jaren 80 als onderzoeker aan de Antwerpse universiteit, en later als manager van Antwerp Bionic Systems, dat een onderdeel werd van Philips en later van Cochlear. Hij werd ook manager van Newmedic, dat de Cochlear-implantaten verdeelt, waardoor ook mensen die normaal niet meer kunnen horen, weer klanken en geluiden kunnen waarnemen.

Medisch goedgekeurd

Jacoti heeft een erg nobele missie voor ogen. “We willen de allerbeste hoortechnologie voor een zo breed mogelijk publiek”, zegt Jacques Kinsbergen. Wie oortjes met Jacoti-technologie aanschaft, zal via een app een hoortest kunnen doen en zijn toestel zo kalibreren dat het in alle omstandigheden de beste audio voortbrengt. “Dat moet voor veel rijkere en betere luisteromstandigheden zorgen”, benadrukt Kinsbergen. “We kunnen de audiobandbreedte immers uitbreiden tot 20 kilohertz, waardoor alles veel helderder klinkt.”

Onze technologie zal wereldwijd in miljoenen hoortoestellen gebruikt worden – Jacques Kinsbergen, ceo Jacoti

De technologie is er voor mensen zonder, maar ook voor mensen mét gehoorproblemen. Zo zijn de iPhone-apps die Jacoti al ontwikkelde om een gehoortest te doen, medisch gecertificeerd. “Daarmee kunnen de ondertussen bekende en draadloze Airpods van Apple zelfs als een soort ‘reservehoorapparaat’ gebruikt worden”, zegt Kinsbergen. “Dit kan een oplossing zijn voor mensen met gehoorproblemen die een hoorapparaat niet meteen zien zitten. Zij kunnen geholpen worden met goeie oortjes of een kwaliteitsvolle koptelefoon met onze technologie aan boord. We zien de traditionele hoorapparatensector dan ook niet als een concurrent, wij zorgen eerder voor een aanvullend aanbod.”

Bluetooth

Ondanks het vooruitstrevende karakter doet Jacoti nog steeds geen belletje rinkelen bij het grote publiek. Nu is er de deal met Qualcomm, een absolute blikvanger. Qualcomm wil de technologie van Jacoti integreren in zijn QCC5100-platform: computerchips die door elektronicafabrikanten geïmplementeerd worden in zuinige en kwalitatieve bluetooth-oortjes en -headsets. “De kers op de taart van tien jaar keihard werk te leveren”, glundert Kinsbergen. “Onze op en top Vlaamse technologie zal op termijn dus wereldwijd in miljoenen hoortoestellen gebruikt worden. Wireless headsets en oortjes zijn een enorm sterk groeiende markt.”

Jacques Kinsbergen, ceo van Jacoti.
Jacques Kinsbergen, ceo van Jacoti.

Dat staven ook de cijfers van marktonderzoeker IDC Benelux, dat de mondiale verkoop van earwear flink ziet stijgen: van 139 miljoen exemplaren in 2019, naar 274 miljoen in 2023. “En extra functies zoals active noise cancelling kunnen alleen maar tot het comfort bijdragen”, benadrukt Kinsbergen. “Daar kan onze technologie voor zorgen. We willen ernaar streven dat op de verpakking van de producten in de winkel een soort Jacoti Inside-label zal prijken. Zoals Intel Inside dat voor de pc-wereld was. Voor audiologen staan we al synoniem met topkwaliteit, nu willen we dat voor het grote publiek ook worden.”

Berg naar Mozes

Het bedrijf heeft zijn hoofdzetel in Wevelgem, maar het onderzoek en ontwikkeling vindt in Barcelona plaats. “Daar is een goeie reden voor”, glimlacht de CEO. “De eerste ingenieurs die ik aannam, woonden in Barcelona en zij wilden niet naar België verhuizen, dus hebben we de berg gewoon naar Mozes gebracht. Maar onze technologie en knowhow zijn op en top (West-)Vlaams.”

Jacoti telt momenteel zeventien werknemers. Hoeveel de deal met Qualcomm het bedrijf exact oplevert, kan Kinsbergen niet zeggen. “Per verkocht product zullen wij ‘enkele dollars’ krijgen.”