Europa wil calorieën op je pintje, West-Vlaamse brouwers zijn verdeeld: “Alcohol is de nieuwe sigaret”

Deze week stelde de Europese Commissie haar Europees Kankerbestrijdingsplan voor. Daarin focust het ook op alcohol. Zo wil men de vermelding van het aantal calorieën op de etiketten van bier, wijn en andere alcohol. De West-Vlaamse brouwers hebben gemengde gevoelens over deze wetgeving. Brouwer Vanhonsebrouck is radicaal tegen, de uitbater van brouwerij De Poes daarentegen wil nog meer op het etiket.

Xavier Vanhonsebrouck: “Straks moeten we ons bier voorstellen als een pakje sigaretten.”©Frank Meurisse Frank Meurisse
Xavier Vanhonsebrouck: “Straks moeten we ons bier voorstellen als een pakje sigaretten.”©Frank Meurisse Frank Meurisse

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Brouwerij Vanderghinste uit Bellegem (Kortrijk), vooral bekend van de bieren Bockor en Omer, vindt dit geen slecht idee. “Het is niet de gewoonte in de bierwereld om de calorieën te vermelden, maar op zich kan het zeker geen kwaad om de consument bewust te laten worden van wat hij of zij drinkt.”

De aanpassingen voor de brouwerij blijven ook miniem. “Op zich moeten wij gewoon de etiketten wat aanpassen qua lay-out zodat het aantal calorieën op het etiket kan.”

Transparantie

Bij brouwerij De Poes in Tielt zijn ze ook voorstander van de nieuwe regelgeving. “Als producent wens je duidelijkheid en als het in een wettekst gegoten is, dan ben je verplicht om die regel na te leven.”

Voor De Poes mochten er zelfs nog meer zaken verplicht worden. “Brouwerij van oorsprong, volledige ingrediëntenlijst, er kan niet genoeg transparantie zijn tussen de brouwer en consument.”

De brouwerij heeft ook al geanticipeerd op deze nieuwe wetgeving. “In samenwerking met het labo van KU Leuven hebben we analyses laten uitvoeren om de energetische waarde te bepalen.” Net zoals bij brouwerij Vanderghinste zal ook De Poes de lay-out van hun etiketten laten veranderen. Al zijn ze daar minder blij om. “De leesbaarheid van het etiket zal er wel op achteruitgaan.”

Verkeerde mensen worden gestraft

In Emelgem (Izegem) bij brouwerij Vanhonsebrouck zijn ze allesbehalve tevreden met de nieuwe wetgeving. Ceo Xavier Vanhonsebrouck vindt dat ‘helemaal uit de context getrokken’. “Ze zoeken een nieuwe zondebok. Alcohol is de nieuwe tabak.”

“Alcohol wordt op natuurlijke wijze gemaakt. Als je bijvoorbeeld whisky of rum omzet naar dezelfde hoeveelheid of een flesje bier, dan ga je veel meer kilocalorieën verkrijgen.” Verder vindt Xavier Vanhonsebrouck dat de Europese politiek de verkeerde mensen straft. “Goedkope alcohol kan makkelijk in grote hoeveelheden verkregen worden. Dat heeft verslavende effecten. Maar bier is alcohol dat gemaakt wordt door natuurlijke vergisting. Dus zo schadelijk is het niet.”

De brouwer van onder andere Kasteel en Filou vindt het jammer dat bier zo wordt afgeschilderd. “We moeten net trots zijn op ons bier. De hele wereld kent België voor ons kwaliteitsbier. Nu gaan we ons bier moeten voorstellen als een pakje sigaretten. Dat is onbegrijpelijk.”

(Jaron Demeyere)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.