Werkloosheidsgraad blijft dalen, West-Vlaanderen beste leerling van de klas

West-Vlaanderen laat ook in 2019 de laagste werkloosheidscijfers noteren. © Getty Images
Olaf Verhaeghe

De West-Vlaming werkt, zoveel is zeker. Vorig jaar bedroeg het aandeel niet-werkende werkzoekenden in onze provincie slechts 4,6 procent. Dat is niet alleen 1,5 procentpunt lager dan vorig jaar, op Vlaams niveau is dat het laagste cijfer van alle provincies. Lo-Reninge scoort met 1,8 procent werkloosheid zelfs het best van alle Vlaamse gemeenten. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB.

Aan het begin van het nieuwe jaar maakt de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, kortweg VDAB, de werkloosheidscijfers voor het voorbije jaar bekend. West-Vlaanderen blijft ook in 2019 de beste leerling van de klas en scoort met 4,6 procent niet-werkende werkzoekenden in de beroepsbevolking ver onder het gemiddelde van 5,7 procent. Vlaams-Brabant volgt met 4,7 procent, Oost-Vlaanderen (5,5 procent), Limburg (5,8) en vooral Antwerpen (7,2 procent) hinken achterop.

Vooral mannen en laaggeschoold

De meerderheid van de werkzoekende West-Vlamingen is man: 56,7 procent ten opzichte van 43,3 procent vrouwen. Meer dan de helft van de werklozen in West-Vlaanderen zit minder dan een jaar zonder werk en vooral laaggeschoolden vinden moeilijk een job. Opvallend is de daling in de leeftijdscategorie 40-54 jaar: -6,5 procent in vergelijking met 2018. Het aantal jongeren onder de 25 jaar zonder werk stijgt daarentegen wel met 4,8 procent.

Overal daling

In vergelijking met 2018 neemt de werkloosheid in onze provincie met 1,5 procentpunt af. Die daling is vooral te danken aan het zuiden van de provincie. In de streek rond Kortrijk daalt het aandeel niet-werkende werkzoekenden met 2,4 procentpunt. Maar ook alle andere regio’s volgen de dalende trend. In Midden-West-Vlaanderen (Roeselare-Izegem-Tielt) is er een daling van 1,7 procentpunt, in de Westhoek en regio Brugge -1,3 en in de regio Oostende -0,6 procentpunt. De daling is wel kleiner dan in de vier andere Vlaamse provincies.

Op gemeenteniveau springen twee Westhoekgemeenten in het oog. Zo scoort Lo-Reninge met amper 1,8 procent werkloosheid het best van alle Vlaamse gemeenten. Vleteren doet het met 2,3 procent ook uitstekend. Verder bovenaan de Vlaamse lijst: Ardooie (2,5 procent), Lichtervelde (2,5 procent) en Hooglede (2,6 procent).

Centrumsteden

Centrumsteden Brugge en Kortrijk doen het vrij goed. In Brugge is er een daling van 2,9 procentpunt naar 5,1 procent, in Kortrijk neemt het aandeel werklozen af met 2,1 procentpunt tot 6 procent. En ook in Oostende, traditioneel de stad met het hoogst aantal werklozen in onze provincie, is er een minieme daling. Met 10,2 procent (-0,2 in vergelijking met 2018) ligt het aandeel wel nog altijd ver boven het West-Vlaams gemiddelde. In Roeselare ten slotte is er een lichte toename van 0,5 procentpunt tot 5,5 procent werklozen.

Ontdek via deze interactieve kaart hoe het gesteld is met de werkloosheidsgraad in jouw gemeente of stad:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.