https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Job-inspiratie-dag in Kortrijk Xpo als antwoord op buschauffeurstekort in West-Vlaanderen

Het buschauffeurstekort is al langer een probleem © Kurt Desplenter
Redactie KW

Het buschauffeurstekort staat al langer op de agenda. Vandaag is het probleem in een stroomversnelling gekomen vanwege Covid-19. Het tekort bedraagt maar liefst 25% van het volledige bus- en autocarchauffeursbestand. Daarom gaat de sector actief op zoek naar nieuwe collega’s. De job-inspiratie-dag is een eerste initiatief om het beroep meer in de kijker te zetten en nieuwe buschauffeurs aan te trekken.

In Kortrijk Xpo kunnen potentiële chauffeurs terecht voor een testrit onder begeleiding van een instructeur. Ook kunnen ze kennismaken met een potentiële werkgever of zelfs een selfie maken in een bekende voetbalspelersbus van Club Brugge, KVK of Essevee. Daarnaast zal Peter Farazijn aanwezig zijn die na zijn profcarrière als wielrenner voor het beroep van buschauffeur koos. Ondertussen heeft hij al meer dan 14 jaar ervaring.

De grootste drempel om in het beroep te stappen is het rijbewijs D. Een opleiding in een rijschool kost al gauw minstens 3000 euro. Via BAAV kunnen geïnteresseerden een gratis rijopleiding voor het rijbewijs D krijgen, mits ze een bedrijf vinden dat hun promotor wil zijn en hen daarna in dienst neemt. Dat is het eigenlijke opzet van deze jobdag: potentiële chauffeurs in contact brengen met hun potentiële werkgevers.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.