We have a (Christmas) deal

Bert Mons
Bert Mons Directeur Voka West-Vlaanderen

Eindelijk. We hebben er 4,5 jaar op moeten wachten, maar het is er: het handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. De Europese Commissie en de Britse regering zijn op de valreep nog tot een overeenkomst gekomen, dat in z’n geheel te lezen staat in een klepper van 2.000 pagina’s. Lectuur voor de feestdagen, moeten Von der Leyen en Johnson gedacht hebben. Maar goed, het is er. En maar best! Niemand zat namelijk te wachten op torenhoge handelsbarrières tussen het VK en de EU. Barrières komen er sowieso, maar de ergste zijn met deze deal tenminste vermeden.

De laatste horde die nog genomen moest worden? De visserij. De Britten wilden namelijk niet langer dat wij Europeanen hun wateren gingen bevissen. De EU wilde de oude visserijrechten wél behouden. Na lange en zware onderhandelingen werd nu overeengekomen dat deze rechten voor driekwart behouden blijven. Onze vissers kunnen dus blijven vissen in VK-wateren. Voor een kwart van onze visserij zullen deze rechten echter uitgefaseerd worden over een periode van 5,5 jaar. Nog niet zó slecht dus voor de EU.

Eigen baas?

Maar wat staat er nog allemaal te lezen in dat handelsakkoord? Wat zijn ze nog overeengekomen in Brussel? Wel, als we de speech van Boris Johnson mogen geloven, dan is het vooral het VK dat haar slag thuishaalt. Maar is dat wel zo? De meerderheid van de Britten stemde 4,5 jaar geleden voor een brexit waarbij ze weer eigen baas zouden worden. Dat het VK haar eigen regels zou kunnen opstellen, maar dat het tegelijk wel op dezelfde manier kon blijven handelen met haar belangrijkste handelspartner: de EU. Dat sprookje lijkt nu doorprikt. De EU heeft namelijk beslist dat een vrijhandelsakkoord enkel en alleen onder EU-regels kan. Sterker nog: indien de EU haar regels aanpast of verstrengt, dan moét het VK volgen.

“Hoe zal Johnson dit verkocht krijgen aan het Britse volk?”

Maar hoe zal Johnson dit verkocht krijgen aan zijn achterban? En belangrijker nog: het Britse volk? De Britse premier heeft namelijk niet gezorgd voor dé deal waar het VK beter van zou worden. Integendeel. Het VK zal zich vanaf nu moeten houden aan de regels die de EU haar oplegt en waar Vlaanderen uiteraard ook onderhevig aan is: klimaatregels, arbeidsregels, sociale standaarden, staatssteun en regels over concurrentiebeleid, om er maar enkele te noemen. Respecteert het deze regels niet? Dan volgen er sancties.

Steunmiddelen noodzakelijk

Het lijkt er dus op dat de EU goed uit deze deal komt. Voor Vlaanderen betekent dit alvast dat we heel wat invoerrechten en -quota kunnen vermijden, die recent nog op 1 miljard euro geraamd werden. Toch zal onze economie niet geheel ongehavend uit deze brexit komen. Vooral Vlaanderen dan, dat na het VK en Ierland de hardst getroffen regio is. Daarom is het belangrijk dat van de Europese brexitsteun die ons land toekomt, het grootste deel naar Vlaanderen gaat. Want zelfs met dit akkoord staan er helaas nog altijd 6.500 banen op de tocht en lijdt de economie een verlies van 1,8 miljard euro.

Heeft u hieromtrent nog vragen of wenst u meer te weten over dit thema? Neem dan gerust contact op met bert.mons@voka.be.

@vokawestvlaanderen

@VokaWVL

voka_wvl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier