Waregem Expo moest al 28 evenementen schrappen en heeft geen zicht op toekomst

© DJW
Redactie KW

Het coronavirus hakt dramatisch in op de kalender van Waregem Expo waar directeur Chris Baert tot nog toe 28 evenementen vanaf halfweg maart tot begin september heeft moeten schrappen. Voor het najaar en zeker de periode rond eindejaar is het bang afwachten wat nog mogelijk is. Maar de vrees is bijzonder groot dat het voor de rest van 2020 helemaal niets meer wordt.

Tien jaar ben ik bezig met Waregem Expo. Zeker de laatste twee jaren heb ik bereikt wat ik wou: kwaliteitsvolle evenementen, zowel voor bedrijven, particulieren, groepen en ook vakbeurzen”, vertelt directeur Chris Baert. “De agenda stond afgeladen vol, week na week. Maar dan kwam het coronavirus en was het meteen gedaan. Sinds halfweg maart volgde de ene annulatie na de andere. Ik was zelfs bang om nog langer de telefoon op te nemen want het zou alweer een negatief bericht worden, dacht ik. Door die annulaties en wat daarop nog allemaal kan volgen, zitten wij met Waregem Expo terug in de beginjaren. Dan moest de uitbouw van de activiteiten nog beginnen. Het voelt alsof al het werk van de voorbije jaren voor niets is geweest.”

“Het voelt alsof al het werk van de voorbije jaren voor niets is geweest”

Ook de toeleveranciers van Waregem Expo zijn getroffen door de coronamaatregelen. “Het ene vloeit natuurlijk uit het andere voort”, weet Chris. “Als wij iets organiseren, dan hebben wij leveranciers nodig. Standenbouwers bijvoorbeeld of drankhandelaars, catering, decoratie. Noem maar op. Allemaal samen betekent dat al twee maanden lang niets. En de komende maanden zal het daar ook op uitdraaien, zeker tot eind augustus.”

Databases opmaken

Misschien is er toch iets mogelijk met kleinschalige evenementen die gericht zijn op een specifiek publiek en waarvoor de nodige veiligheidsvoorzieningen kunnen getroffen worden? “Daar denk ik momenteel wel aan”, zegt Chris. “Beurzen B2B of business to business bijvoorbeeld, van bedrijf tot bedrijf dus met voldoende afstand tussen de stands. Da’s misschien een optie voor de heel directe toekomst.”

Hoe dan ook: de grote massa bereiken is zeker niet aan de orde. Dat beseft ook Chris Baert. “Gezondheid gaat voor alles. Wij moeten ook denken aan de vele mensen die al het dodelijk slachtoffer zijn geworden van het virus. Wanneer je daarmee wordt geconfronteerd, dan verdwijnt al het andere toch eventjes naar de achtergrond, vind ik.”

Intussen is Chris wel bezig met het opmaken van databases, helemaal toekomstgericht. “Da’s iets waar ik eerder geen tijd voor had en waar echt veel werk in kruipt. Wat als helemaal niets meer mogelijk is dit jaar en zelfs volgend jaar? Wat als het wachten is op het vaccin tot alles weer kan? Zo lang kan ik niet wachten. Ik kan niet blijven stilzitten. Misschien is dan het moment aangebroken voor een andere job?” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier