Voormalig café Den Arend wordt vanaf september vaste pizzeria

Celine en Diederik Pille bakken samen met Jinsy Verscheuren heerlijke pizza's. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Op het tuinterras van het leegstaande café Den Arend net buiten de Kruispoort is deze zomer pizzabar Onesto gevestigd. In de mobiele houtgestookte oven worden échte Napolitaanse pizza’s gebakken. “Intussen verbouwen we het café om hier een permanente pizzeria van te maken”, zegt Diederik Pille.

Café Den Arend aan de Driekoningenweg, tussen de Maalsesteenweg en Moerkerksesteenweg in, stond jarenlang bekend als een volkscafé met een grote voorliefde voor ‘blauw-zwart’. Het horecapand, dat behoort tot brouwerij Haacht, staat nu echter al enige tijd leeg en dat was ook Diederik Pille niet ontgaan. “Door de coronacrisis ben ik ook bijzonder zwaar getroffen. Met onze mobiele pizza-oven Onesto trekken wij naar tal van evenementen en beurzen, maar door de crisis ligt dat zo goed als stil. En we runnen in de binnenstad ook het hotel Ter Reien; maar de bezetting daar staat ook op een erg laat pitje. Toen ik dus zag dat dit pand met mooie tuin hier leeg stond, zag ik daar wel iets in. Het leek me de ideale locatie om hier een zomerbar in te richten met onze Napolitaanse pizza’s als specialiteit.”

Napolitaanse wijze

Diederik Pille bekwaamt zich al langer in het bakken van lekkere pizza’s volgens de regels van de kunst. Sinds een zevental jaar trekt hij met zijn Onesto pizza’s en mobiele oven naar tal van evenementen. En de enige echte pizza’s zijn voor hem deze zoals die in Napels gebakken worden. “Ik ging als kind al heel erg vaak met mijn ouders naar Italië, vaak bijna twee maanden aan een stuk. Vandaar mijn voorliefde voor dat land en ook voor de pizza’s”, verduidelijkt Diederik. “Later ben ik dan naar Napels getrokken omdat ik me daar aan de gespecialiseerde academie wilde bekwamen als pizzaiolo. Pizza’s bakken lijkt misschien eenvoudig, maar als je het volgens de regels van de kunst wilt doen, op Napolitaanse wijze, komt er toch heel wat bij kijken. Ook het gebruik van de juiste ingrediënten is van het grootste belang, zoals specifieke bloem en enkel de Maranzano tomaten, die groeien op de vesuviusheuvel, mogen gebruikt worden. Verder mag er enkel verse mozzarella gebruikt worden en geen half gedroogde. De pizza moet gebakken worden in een zeer hete, houtgestookte oven van 500 °C, daardoor is die ook al na zo’n anderhalve minuut klaar. Met al die zaken houden we hier bij Onesto pizza rekening.”

Erkenning

Diederik wil echt voor de top gaan als pizzaiolo en zou dan ook graag een erkenning krijgen van de ‘associazione verace pizza napoletana’. “Dat is een vereniging die Napolitaanse pizzatraditie bewaakt en enkel wie volgens de regels van de kunst werkt een erkenning geeft”, legt Diederik uit. “In België is er maar één zaak die deze erkenning heeft, een pizzeria in Brussel. Omdat ik geen vast restaurant heb maar wel een mobiele oven en tijdelijke uitbating kom ik nu niet in aanmerking. Maar daar komt verandering in, want we zijn hier het oude café aan het verbouwen om er een vaste pizzeria uit te baten. Vanaf september willen we hier beginnen.” Intussen kan u nog terecht in de zomerbar voor zowel take-away als consumptie ter plaatse.

>> Alle info: www.onesto-pizza.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier