Vandaag starten de bedrijven weer op, ook in Barco is werkomgeving ‘coronaveilig’ gemaakt

Vandaag, maandag 4 mei, worden de coronamaatregelen enigszins versoepeld voor bedrijven. De Kamer van Koophandel West-Vlaanderen (Voka) schat dat tot 20.000 West-Vlamingen die sinds het begin van de crisis tijdelijk werkloos zijn opnieuw aan de slag zullen gaan. Ook bij technologiereus Barco in Kortrijk wordt de werking opnieuw uitgebreid. Op uitnodiging van Voka West-Vlaanderen kwam Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits een kijkje nemen.

De minister werd zelf van alle nodige beschermingsmaterialen voorzien. © Foto Kurt

Maandag 4 mei, een datum die symbool staat voor de heropstart van onze economie. “Een datum die terug perspectief biedt voor de Vlaamse ondernemingen”, zegt Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. want het mag gezegd zijn, onze West-Vlaamse ondernemingen hebben grenzen verlegd om klaar te zijn voor deze datum. Tijdens de lockdown lag een op de drie ondernemingen stil, terwijl negen op de tien een omzetverlies moest slikken. In die periode is er echter niet getalmd, maar is er veerkracht getoond en zijn de nodige maatregelen genomen, door al onze ondernemingen, groot en klein. We zijn een voorbeeld in en voor Vlaanderen”, klinkt het trots

Productie volledig aangepast

Om die visie kracht bij te zetten besloot Voka minister Hilde Crevits uit te nodigen bij technologiereus Barco. “Op korte termijn is ook Barco erin geslaagd een veilige coronaproof werkomgeving te creëren”, vertelt Jan De Witte, ceo van Barco. “Barco heeft gedurende de afgelopen zes weken niet stil gelegen, we zijn steeds blijven draaien voor de kritische gezondheidsmarkt waar we onder andere speciale schermen voor produceren. Natuurlijk hebben we eerst de productie volledig aangepast naar de veiligheidsnormen. We houden voldoende afstand, er is vloerbestickering, plexi schermen, en zo verder. We hebben ook een aparte ingang gecreëerd voor productie en het psychologisch welzijn van onze medewerkers houden we goed in de gaten.”

“Vanaf deze week kunnen we stelselmatig onze telewerkers opnieuw verwelkomen in het Barco hoofdkwartier en we zijn bijzonder verheugd dat Minister Crevits ons hierbij kan vervoegen,” verduidelijkt de ceo.

Alles op alles

“Vandaag is een belangrijke dag voor heel wat van onze bedrijven nu ze opnieuw kunnen opstarten”, aldus de minister. “Er werd alles op alles gezet om terug veilig aan het werk te kunnen gaan. Dat heb ik hier ook in de praktijk gezien bij Barco. Ze hebben de nodige aanpassingen aan de werkvloer gedaan en gaan wekelijks in gesprek met de vakbonden om de situatie week na week goed op te volgen. Het is dan ook belangrijk dat werknemers met vertrouwen en in de meest veilige omstandigheden hun werk kunnen uitvoeren.”

Bij Voka is het nu alle hens aan dek om ook de volgende kaap te ronden: 11 mei is een volgende belangrijke datum. Dan zullen hopelijk ook alle andere handelszaken hun deuren kunnen openen. “Pas dan kunnen we zeggen dat de hele economische waardeketen terug operationeel is. Maar dit betekent geen terugkeer naar business as usual. Om de economie binnen een redelijke termijn echt terug op de rails te krijgen, zal een toekomstgericht plan nodig zijn”, voegt Bert Mons er nog aan toe.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.