Unizo roept burgemeesters op om nationale staking ordentelijk te laten verlopen

Eind vorig jaar was er nog een vakbondsactie bij de Pfizer-fabriek in Puurs. (Foot Belga)© BELGA
Eind vorig jaar was er nog een vakbondsactie bij de Pfizer-fabriek in Puurs. (Foot Belga)© BELGA
Redactie KW

Unizo is not amused met de plannen van vakbonden ACV en ABVV. Ze doen met een open brief een oproep aan de burgemeesters om de vrije toegang tot bedrijven te vrijwaren.

ACV en ABVV plannen op maandag 29 maart allerhande acties en een interprofessionele staking tegen de loonwet van 1996. “Deze stakingsoproep is meer dan ooit een onverantwoorde, wereldvreemde actie die extra economische schade zal veroorzaken bij onze bedrijven”, klinkt het bij Unizo West-Vlaanderen. Zij verstuurden prompt een open brief naar alle burgemeesters in West-Vlaanderen.

Daarbij schetsen de huidige economische situatie. “Volgens de meest recente cijfers van de Nationale Bank lijden álle economische sectoren in deze pandemie een aanzienlijk omzetverlies. En dit tot op vandaag, want één jaar na de eerste lockdown bereiken onze ondernemingen nog steeds niet het activiteitsniveau van voor corona. Slechts een miniem aantal ondernemers hebben het (gelukkig) goed of zelfs beter gedaan het afgelopen jaar. Die uitzonderingen verheffen tot de norm van hun sector is een gemanipuleerd beeld dat de werknemersorganisaties maar al te graag ophangen.”

“We vrezen dat de werknemersorganisaties eens te meer zullen teruggrijpen naar de gekende recepten om er koste wat kost een ‘geslaagde’ actiedag van te maken waarbij ze hun stakingsrecht eenzijdig uitbreiden met het onrechtmatig innemen van openbaar domein, het belemmeren van verkeer (bv. toegang tot onze havens) en het verhinderen van ondernemers én werkwillige werknemers om KMO-zones of bedrijventerreinen binnen te gaan. Acties die bij het uitoefenen van het stakingsrecht zowel Europees als internationaal al ondubbelzinnig veroordeeld werden. Terecht.”

Unizo West-Vlaanderen eist dan ook dat de vrije toegang tot de bedrijven gegarandeerd blijft. “Laat wie wil ondernemen, ondernemen en wie wil werken, werken. We rekenen daarom op uw steun en verantwoordelijkheidszin, als hoofd van de lokale politie, om alle regelgeving op het grondgebied van uw stad of gemeente te doen naleven. Want hoe minder economische schade deze onverantwoorde actiedag met zich meebrengt, hoe beter voor de welvaart en de tewerkstelling van iedereen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.