https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Unizo De Haan in de clinch met burgemeester Vandaele over tweedeverblijvers

Vlnr Jérémie Mouriaux, Tine Beirens, Stephanie Mullebrouck, Ann Dennis, Michel Zwaenepoel, Ann Maelfeyt. © (Foto WK)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Unizo De Haan-Wenduine mengt zich in het debat rond de tweedeverblijvers, en dat in de vorm van een open brief gericht aan burgemeester Wilfried Vandaele, die in de brief gebrek aan tact wordt verweten. “Als belangenorganisatie voelden we ons verplicht om uit ons kot te komen”, zegt voorzitter Jérémie Mouriaux.

“Onze burgemeester heeft kwaliteiten om fier op te zijn, maar mist duidelijk feeling met het toerisme en zijn ondernemers. Hij zou zich in deze materie beter laten ondersteunen door de juiste mensen”, zegt Mouriaux, die benadrukt dat ook in De Haan veel ondernemers het water aan de lippen staat. “Ik hoor schrijnende verhalen van handelaars die het momenteel moeten stellen met vier klanten per dag. Als Vandaele dan op sociale media verkondigt dat hij ‘de pesterijen van tweedeverblijvers’ beu is, getuigt dit van weinig tact. Het is een compleet fout signaal en niet zonder risico: het gevaar bestaat dat hij met zijn uitspraken een afkeer tegen tweedeverblijvers creëert bij zijn vaste bewoners. Vandaele schijnt niet te beseffen hoe hard wij de tweedeverblijvers en toeristen aan de kust nodig hebben.”

“Toon wat respect”

Mouriaux hoopt op dialoog. “Vandaele is iemand waarmee je constructief kunt samenwerken, maar nu blokkeert hij met zijn uitspraken elk debat. Iemand van zijn niveau zou toch echt niet zo mogen veralgemenen. In godsnaam, lieve burgemeester, toon eens een beetje respect. Je bent tenslotte wel burgemeester van een kústgemeente”, klinkt het.

Zwaar ontgoocheld

Burgemeester Vandaele zegt zwaar ontgoocheld te zijn door de open brief van Unizo, die volgens hem “kant noch wal raakt”.

“De brief staat in schril contrast met de honderden schouderklopjes die ik al kreeg, ook van onze handelaars. Ik zou de tweedeverblijvers weinig tactvol benaderen en daardoor de lokale economie schaden. Een onbegrijpelijke redenering: ze mogen op dit moment niet komen, dus kunnen ze ook niet kopen bij de lokale handelaars. De tweedeverblijvers blijven voor alle duidelijkheid meer dan welkom in onze kustgemeente. Ik hanteerde zelf al her en der de sprekende slogan ‘Veilig welkom in De Haan’.”

Ik zou de tweedeverblijvers weinig tactvol benaderen en daardoor de lokale economie schaden. Een onbegrijpelijke redenering: ze mogen op dit moment niet komen, dus kunnen ze ook niet kopen bij de lokale handelaars – Burgemeester Vandaele

Vandaele zegt voorstander te zijn van de gefaseerde aanpak. “En hoe langer men wacht om daarmee te starten, hoe dichter we bij het seizoen komen en hoe moeilijk het wordt om nog te faseren. Wie naar Villa Politica heeft geluisterd, heeft me dat ook horen zeggen. Ik kan het maar blijven herhalen: de instructies komen van de Nationale Veiligheidsraad, de burgemeesters voeren die uit. Ik heb ervoor geijverd om tweedeverblijvers – eigenaars én huurders – naar zee te laten komen op 18 mei of de week nadien. Uitlatingen van anderen hebben dat verhinderd”, klinkt het.

Druk om enkele euro’s

Vandaele zegt ook dat hij er een erezaak van maakt mails persoonlijk te beantwoorden. “Dat zijn er met betrekking tot corona intussen zo’n 5.000, en ik probeer daarbij geen valse beloften op de mouw te spelden. Maar als mensen mij uitschelden of hun tweede verblijfstaks terugvragen, kan ik mij inderdaad écht kwaad maken. Ten eerste ben ik zelf twintig uur per dag met de coronacrisis bezig, ten tweede zijn er mensen die sterven aan corona en andere mensen die dag en nacht druk in de weer zijn met levens te redden. Er zijn ook mensen die in de armoede belanden, bedrijven die overkop gaan. Maar blijkbaar zijn die paar tientallen euro verblijftaks voor sommigen belangrijker…”

Geen loze beloftes

“Ik denk dat geen enkele kustburgemeester zich al harder heeft ingezet om de tweedeverblijvers te laten terugkeren. Alleen doe ik dat achter de schermen, zonder te roepen en te tieren in de pers. Zo werken we ook al weken in stilte aan de organisatie van ons strand deze zomer, dit in voortdurend overleg met de gouverneur en de regering maar wel ‘op de tast’ aangezien we nog moeten afwachten wat wel en niet zal mogen. Echte knopen zullen we dus pas doorhakken wanneer we voldoende zekerheid hebben. Ik doe geen loze beloftes, en blijkbaar kunnen sommigen daar niet mee overweg. Zij hebben liever politici die blaten zonder wol”, aldus nog burgemeester Vandaele.

Je vindt de open brief van Unizo op de Facebookpagina van Unizo De Haan.

Voor meer relevante informatie, zie ook Huis te koop in De Haan

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.