Restauratie Reddingsboot 2 zal nog drie jaar duren, daarna wordt het toeristische attractie

© IV
© IV
Paul Bruneel

18 vrijwilligers, waaronder Gilbert Allewerelt en zijn 12-jarige kleinzoon Kim, zijn in een loods in de weer om Reddingsboot 2 van het type Watson op te knappen en vaarklaar te maken. Volgens initiatiefnemer Gilbert Allewerelt zal de restauratie zo’n drie jaar duren. Daarna zal de boot worden ingezet als toeristische attractie voor vervoer van toeristen. Stad Nieuwpoort maakt 90.000 euro vrij voor het project.

Tien jaar geleden werd Reddingsboot 2 beschermd als varend erfgoed. De boot was een van de drie boten die in 1946 door de Belgische reddingsdienst werden besteld bij scheepswerf Samuel White. De drie boten werden in gebruik genomen in 1948, waarvan een in Nieuwpoort.

Halfweg de jaren 80 werd Reddingsboot 2 uit de vaart genomen en belandde in het Nationaal Scheepvaartmuseum in Antwerpen. In oktober 2018 werd de boot geschonken aan stad Nieuwpoort.

Waardevol erfgoed

“Reddingsboot 2 heeft niettegenstaande de ouderdom nog heel wat potentieel en dat willen we graag aan anderen laten zien”, zegt schepen voor Erfgoed Ann Gheeraert. “Toen Antwerpen de bruikleen stopzette, was dit voor Nieuwpoort een prachtkans om de boot opnieuw naar de oorspronkelijke thuishaven te brengen.”

Ook burgemeester Geert Vanden Broucke is tevreden over de gang van zaken: “Het is essentieel dat wij waardevol erfgoed bewaren, daarom ook dat de stad 90.000 euro vrijmaakt voor het project. Reddingsboot 2 is een prachtig bewaarde boot en een tastbare herinnering aan het verleden. We willen dit waardevol erfgoed openstellen voor het grote publiek en via interessante verhalen, anekdotes en beeldmateriaal, iedereen warm maken voor onze lokale geschiedenis.”

“Ik wil dan ook een speciaal lofwoordje richten tot de ploeg van enthousiaste vrijwilligers, die samen de reddingsboot restaureren, want zonder hen zou er geen afgewerkte boot zijn.”

Alles grondig nazien

Initiatiefnemer Gilbert Allewerelt: “Er zijn weinig structurele fouten. Alles wordt grondig nagezien en sommige stukken moeten worden vernieuwd en uiteraard wordt alles opnieuw geschilderd. Wij zijn hier dagelijks mee bezig en maken er een pareltje van.”

Een van de vrijwilligers is de 12-jarige Kim Allewerelt, kleinzoon van Gilbert: “Ik ben graag op zee en ben enorm blij dat ik hieraan mag meehelpen.”

“Mijn droom is om ooit zelf met de Reddingsboot 2 te kunnen varen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.