Paasvakantie in mineur voor kusthoreca

© foto's Peter Maenhoudt.
© foto's Peter Maenhoudt.
Laurens Kindt

De aprilse grillen, in combinatie met de coronamaatregelen, zorgen ervoor dat het deze paasvakantie bijzonder kalm is voor de kusthoreca. “Een van de slechtste jaren ooit”, zegt Francis Bosschem van de vzw Kusthotels.

Op anderhalve week tijd van twintig graden en een deugddoend lentezonnetje naar koude rukwinden en hagel- en sneeuwbuien: voor de kusthoreca konden de aprilse grillen op geen slechter moment komen. De beelden van overvolle treinen naar de kust lijken deze paasvakantie wel heel veraf. “Het is bijzonder rustig in vergelijking met vorige week”, zegt Vincent Drouard van Toerisme Oostende. “De appartementen zitten goed vol, er zijn ook heel wat tweedeverblijvers maar voor de hotels is het veel moeilijker. Er zijn heel veel annuleringen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het weer dat, naast corona, nog een extra spelbreker is. Het is totaal niet aangenaam om nu buiten te komen, met die koude rukwinden en af en toe zelfs een hagelbui.”

Eenzelfde geluid is te horen bij Francis Bosschem van de vzw Kusthotels. “Normaal moet de paasvakantie de start van het echte seizoen zijn maar het is alvast een start in mineur”, zegt hij. “Het is één van de slechtste jaren ooit. De bezetting van de hotels komt nog niet tot aan de helft terwijl dat tijdens een normaal jaar bijna honderd procent is. Los van corona worden de mensen ook afgeschrikt door het weer, maar ook door die beelden van overvolle treinen richting kust. Men denkt dat het hier niet veilig is”, zegt Francis Bosschem. Hij kijkt hoopvol naar 1 mei, de dag waarop de horeca mogelijk weer open gaat. “De hotelsector heeft die restaurants en cafés nodig. Als die open zijn, komt er zeker meer volk naar de kust”, klinkt het. (LK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.