Nieuwe Vlaamse icoonfietsroute volgt 100 km lang de frontlijn in de Westhoek

We zien van v.l.n.r. Diego Desmadryl (schepen Toerisme Ieper), Stefaan Gheysen (directeur Westtoer), Sabien Lahaye-Battheu (gedeputeerde en voorzitter Westtoer) en Tim Provoost (teammanager recreatie Westtoer). (Foto TOGH)
We zien van v.l.n.r. Diego Desmadryl (schepen Toerisme Ieper), Stefaan Gheysen (directeur Westtoer), Sabien Lahaye-Battheu (gedeputeerde en voorzitter Westtoer) en Tim Provoost (teammanager recreatie Westtoer). (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

In Ieper werd dinsdag met de Frontroute 14-18 de nieuwe icoonfietsroute voor de Westhoek voorgesteld. De route is 100 km lang en loopt van Nieuwpoort tot Mesen. Ze is een van de drie nieuwe Vlaamse icoonfietsroutes.

Toerisme Vlaanderen, Westtoer, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme Limburg werken samen met de vzw Grote Routepaden aan de vernieuwing van het meerdaags fietsaanbod in Vlaanderen. Rode draad vormt de realisatie van acht thematische icoonfietsroutes en een nieuwe Vlaanderenroute die de 30 jaar oude LF-routes vervangen. De bewegwijzering van de LF-routes is inmiddels verwijderd op het terrein.

Ambities zijn groot

De nieuwe icoonfietsroutes maken deel uit van het omvattende project ‘Toeristisch-recreatief fietsen in Vlaanderen 2020-2025’, waarvoor de partners bijna anderhalf miljoen euro samenbrengen. “De ambities rond fietstoerisme in Vlaanderen zijn groot”, zegt CEO Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. “We hebben samen met de provincies een voltijdse coördinator aangetrokken, die de promotie van fietsvakanties in Vlaanderen en de samenwerking met de private sector van fietsvakantiemakers en service-leveranciers zal intensiveren en professionaliseren. Er komt een meertalige portaalwebsite rond fietsen in Vlaanderen ( www.vlaanderenmetdefiets.be , red.), er worden nieuwe uniforme fietsgidsen op de markt gebracht en de communicatie naar de sector en de vakantiefietser wordt op een nieuwe leest geschoeid”.

Nieuwe en uniforme borden

De drie nieuwe routes zijn de Frontroute 14-18, Schelderoute en Kempenroute. Ze liggen integraal op het fietsknooppuntennetwerk en werden in beide richtingen bewegwijzerd met nieuwe en uniforme borden. Toerisme Vlaanderen stond in voor de financiering van de nieuwe signalisatie. De provinciale toeristische organisaties plaatsen en beheren de borden op het terrein.

Bunkers en dug-outs

Dinsdag werd de nieuwe Frontroute14-18 voorgesteld in Ieper. “De Frontroute 14-18 neemt je als fietser op sleeptouw door het compleet vernielde en heropgebouwde frontzonelandschap van de ‘Groote Oorlog’”, zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde West-Vlaanderen en voorzitter van Westtoer. “Je laveert er aan weerskanten van de door herdenkingsbomen gemarkeerde Duitse en geallieerde frontlijnen en begrijpt de militair-strategische betekenis van het landschap in oorlogstijd. Al fietsend ontdek je de chronologie van de krijgsverrichtingen, kom je oog in oog te staan met bunkers en dug-outs, ontdek je loopgraven, bomkraters en ondergrondse tunnels en kun je de stilte proeven op de tientallen indrukwekkende militaire begraafplaatsen. We verwachten veel interesse uit binnen- en buitenland voor deze uitzonderlijke en meerdaagse fietsroute.”

100 kilometer lang

De route is exact 100 kilometer lang en loopt vanuit Nieuwpoort-Bad naar Nieuwpoort-Stad (Westfront) en via de Frontzate en de IJzer naar Diksmuide (Dodengang en IJzertoren). Daarna gaat het langs de IJzer en het Kanaal Ieper-IJzer naar Langemark (Duitse militaire begraafplaats), Poelkapelle en Zonnebeke (Tyne Cot Cemetery, Memorial Museum Passchendaele 1917). Onderweg krijgt de fietser een ruim aanbod aan thematische musea, monumenten en andere bezienswaardigheden te zien. Via het Polygoonbos en Bellewaarde Ridge duikt de route het bosrijke deel van de Ieperboog in: de Gasthuisbossen, Hill 62, Hill 60 en de Palingbeek. De Menenpoort effent de weg naar het centrum van Ieper en het In Flanders Fields Museum. Het Kanaal Ieper-Komen leidt de fietser vervolgens naar de Wijtschateboog voor het verhaal van de Mijnenslag in 1917. Via de Pool of Peace komt eindpunt Mesen in zicht met het Iers Vredespark en de Vredestoren.

Onthaalwebsite

De voorlopige onthaalwebsite www.vlaanderenmetdefiets.be bundelt de essentiële informatie over de ontwikkelde Vlaamse icoonfietsroutes. Fietsers vinden er een eenvoudig kaartje van de routes, een korte beschrijving en gpx-bestanden om te downloaden op smartphone of gps-toestel. Nog voor de zomer van 2021 worden ook de resterende icoonfietsroutes en de Vlaanderenroute voorgesteld en wordt nog meer praktische informatie voor de fietser beschikbaar gesteld. Extra info op www.westtoer.be . (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.