Naar la douce France, voor de rust: dit zijn de vakantieplannen van onze burgemeesters

Olaf Verhaeghe

De eerste julidagen doen dromen van vakantie. Ook voor onze 64 West-Vlaamse burgemeesters. Na een – alweer – bijzonder hectisch coronajaar is de nood aan rust, ontspannen en een andere lucht bij de meesten onder hen groot, zo blijkt. Van genieten als God in Frankrijk tot een cruise langs de Griekse eilanden: dit zijn de plannen van uw burgemeester.

Staan de valiezen al klaar? Waar gaat de reis naartoe? En hoe ziet uw ideale vakantie er dit jaar uit? Met die vragen onder de arm trok De Krant van West-Vlaanderen naar de 64 burgemeesters in onze provincie. Zo goed als allemaal vulden ze de vragenlijst in en lieten ons en u op die manier weten hoe hun vakantieplannen voor de tweede coronazomer op rij ogen.

1. Minder dan één op de drie neemt minstens twee weken vakantie

Dat burgemeesters harde werkers zijn, hoeft geen uitleg meer. Het blijkt voor velen dan ook moeilijk om de eigen gemeente, het werk en de verantwoordelijkheden lang los te laten. Amper 31 procent van de bevraagde West-Vlaamse burgemeesters geeft aan in juli en augustus twee weken of langer vakantie te hebben gepland. De populairste vakantieperiode ligt eind juli, begin augustus.

Een dikke 34 procent houdt het bij een week, terwijl nog eens bijna 20 procent slechts enkele snipperdagen vrijaf inplant. Vijftien procent van onze burgemeesters is zelfs van plan om helemaal geen vakantie te nemen en gewoon door te werken, al benadrukken ook zij dat het tempo tijdens die zomermaanden gelukkig iets lager ligt.

2. Op reis? In eigen land of binnen Europa

Wie wél vakantie plant, kijkt er veelal naar uit om op reis te vertrekken: ruim 90 procent van hen heeft ofwel al een tripje geboekt, of moet zijn of haar vakantiebestemming nog definitief vastleggen. Net geen derde van de burgemeesters met vakantieplannen, blijft in België. Opvallend is wel dat vooral burgemeesters van iets meer landelijke gemeenten zoals Zuienkerke, Zedelgem, Pittem, Vleteren, Lo-Reninge, Mesen en Oostrozebeke voor vakantie in eigen land kiezen.

De redenen om niet naar het buitenland te reizen, lopen weinig uiteen. “Altijd bereikbaar en dichtbij voor als het nodig is”, is een antwoord dat meer dan eens opduikt. Anderen wijzen dan weer op het vele moois dat ook in eigen land te ontdekken valt.

Wat mag niet ontbreken? Du pain et du vin. Meer hoeft dat niet te zijn – Kris Declercq, burgemeester Roeselare

De meerderheid met vakantieplannen reist echter wel naar het buitenland en wie dat doet, kiest voor een bestemming binnen Europa. Reizen naar bestemmingen buiten Europa staan er dit jaar niet gepland.

3. Frankrijk veruit het populairste land, huisje of B&B als locatie

Twintig burgemeesters trekken voor hun vakantie met de auto richting la douce France . Daarmee is Frankrijk veruit de populairste vakantiebestemming en troeven onze zuiderburen andere traditionele toeristische hotspots als Spanje, Oostenrijk of Griekenland af. Ook Nederland, Duitsland, Denemarken en Cyprus duiken af en toe op in de lijst. Opvallend is dat met Bart Tommelein (Oostende) slechts één burgemeester Italiaanse vakantieplannen heeft.

Qua omgeving opteert meer dan de helft voor een vakantiehuisje, appartement of bed & breakfast. Amper vier burgemeesters kiezen voor een (all-in)hotel. Ook logeren op een camping, een cruise of met de tent de natuur in is niet meteen populair.

4. Vaak met het hele gezin, op zoek naar de rust en lekker eten

De overgrote meerderheid vertrekt straks op vakantie met ofwel enkel de eigen partner ofwel het (hele) gezin. Een kleine minderheid heeft reisplannen met vrienden gemaakt.

De belangrijkste redenen om voor een vakantiebestemming te kiezen, is heel vaak dezelfde: eindelijk rust na een hectisch jaar. “De zon geeft rust en tegelijk energie voor wat nog komt”, zegt burgemeester Jos Sypré van Beernem bijvoorbeeld. Een zorgeloze zomer, tijd om in het goed gezelschap te ontspannen en te genieten van de zon worden ook meermaals aangehaald. Sommigen maken het ook net dat tikkeltje actiever en plannen bergwandelingen of fietstochten op vakantie.

Maar onze burgemeesters zouden geen West-Vlamingen zijn als er op reis geen tijd en ruimte is voor een goed glas wijn en veel lekker eten. Burgemeester Kris Declercq van Roeselare vat zijn vakantie samen in vier woorden: du pain, du vin . “Samen met goede vrienden, meer hoeft dat niet te zijn.”

De meest in het oog springende vakantieplannen

Vakantie in eigen land of naar de zon in Frankrijk: de meeste burgemeesters houden het bij zekerheid op vakantie. Al zijn er ook een paar speciallekes deze zomer. Zo zoekt de Wingense burgemeester Lieven Huys het in tegenstelling tot zijn collega’s iets noordelijker. Hij trekt met zijn vrouw en jongste zoon op rondreis door Denemarken. Ward Vergote van Moorslede lijkt dan weer te vallen voor een cruise in Griekenland, op initiatief van zijn echtgenote. Anthony Dumarey van Oudenburg heeft met een meerdaagse boottocht vanuit Nieuwpoort door West-Vlaanderen ook bijzondere vakantieplannen, terwijl Harelbeeks burgemeester Alain Top resoluut voor een fietsvakantie in Nederland opteert. Claude Croes , burgemeester van Deerlijk tot slot, zoekt het op verschillende plaatsen: van Pairi Daiza tot Buttgenbach en van de Belgische kust tot Ibiza.